Mini cupcakes s jahodami - Fit Poradna

Recept na tyhle mini cupcakes je obyčejný, nejsou v něm použity speciální – tzv. zdravé suroviny.

Neboť přiměřenost tohoto „mlsání“ je ve velikosti porce. Jsou to tak malé zákusky, že se nemusíte bát použít klasické suroviny. Pekla jsem je na oslavu a tak jsem na ně právě proto použila obyčejné suroviny (až na tu vanilku a mascarpone), aby chutnaly….

Recept je na min. 48 kusů malých muffinů (48 mini cupcakes) nebo na 12 kusů muffinů – klasické velikosti.

POTŘEBUJEME:

  • 200 g jahod
  • 100 g másla
  • 280 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky soli
  • špetku soli
  • 60 g cukru
  • trochu pravé vanilky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 g zakysané smetany

Na krém:

  • mascarpone
  • trochu medu nebo cukru
  • cca ½ tučného tvarohu
  • lžičku-lžíci chia semínek
  • prášek ze sušené červené řepy

Na ozdobení:

  • kousky / plátky jahod
  • sušený nebo čerstvý lísteček máty

POSTUP:

  1. Předehřejeme troubu na 150 stupňů. Důlky ve formě na minimuffiny vyložíme papírovými košíčky. Jahody omyjeme a očistíme a nakrájíme je na malé kousky. Máslo rozpustíme při nízké teplotě.
  2. V misce smícháme mouku s práškem do pečiva (z vinného kamene), jedlou sodou a špetkou soli. Přidáme jahody. Vejce lehce rozšleháme v druhé misce, přidáme cukr (použila jsem světlý třtinový) a trochu pravé vanilky (cca semínka z 1/3 vanilkového lusku). Dále přimícháme tekuté máslo, jogurt a zakysanou smetanu.
  3. Vaječnou směs přidáme k sypké směsi a metlou nebo vařečkou lehce mícháme jen tak dlouho, až jsou všechny přísady vlhké.
  4. Do důlků na minimuffiny plníme a pečeme ve střední části trouby dozlatova (min. 15 minut). 5 minut je necháme odpočinout a poté je vyndáme z formy a necháme vychladnout.
  5. Na krém si nejdříve rozmícháme mascarpone s tvarohem a medem (či cukrem) v poměru 2/3 mascarpone a 1/3 tvarohu. Množství mascarpone použijeme dle počtu kousků, které chceme zdobit krémem (klasickou velikost muffinů nemusíme zdobit krémem, ty malé (mini cupcakes) je potřeba dozdobit. Poté přimícháme trošku chia semínka (opatrně s jejich množstvím) – zahustí malinko krém a připomínají jahodová semínka a přidáme prášek z červené řepy GW, který krém obarví. Krém nanášíme zdobícím sáčkem na minimuffiny a potom ještě dozdobíme kouskem jahody a mátovým lístečkem. Před podáváním je uložíme v lednici.

(12.6.2024, Š.Hajská, Zdroj inspirace: kniha Muffiny nakladatelství Ikar)

Na čokoládové mini cupcakes (na 1. fotce) jsem použila tento recept (jen jsem je dávala do jiné formy a pekla poloviční dobu):