Recept na tyhle mini cupcakes je obyčejný, nejsou v něm použity speciální – tzv. zdravé suroviny.
Neboť přiměřenost tohoto „mlsání“ je ve velikosti porce. Jsou to tak malé zákusky, že se nemusíte bát použít klasické suroviny. Pekla jsem je na oslavu a tak jsem na ně právě proto použila obyčejné suroviny (až na tu vanilku a mascarpone), aby chutnaly….
Recept je na min. 48 kusů malých muffinů (48 mini cupcakes) nebo na 12 kusů muffinů – klasické velikosti.
POTŘEBUJEME:
200 g jahod
100 g másla
280 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
½ čajové lžičky soli
špetku soli
60 g cukru
trochu pravé vanilky
150 g bílého jogurtu
100 g zakysané smetany
Na krém:
mascarpone
trochu medu nebo cukru
cca ½ tučného tvarohu
lžičku-lžíci chia semínek
prášek ze sušené červené řepy
Na ozdobení:
kousky / plátky jahod
sušený nebo čerstvý lísteček máty
POSTUP:
Předehřejeme troubu na 150 stupňů. Důlky ve formě na minimuffiny vyložíme papírovými košíčky. Jahody omyjeme a očistíme a nakrájíme je na malé kousky. Máslo rozpustíme při nízké teplotě.
V misce smícháme mouku s práškem do pečiva (z vinného kamene), jedlou sodou a špetkou soli. Přidáme jahody. Vejce lehce rozšleháme v druhé misce, přidáme cukr (použila jsem světlý třtinový) a trochu pravé vanilky (cca semínka z 1/3 vanilkového lusku). Dále přimícháme tekuté máslo, jogurt a zakysanou smetanu.
Vaječnou směs přidáme k sypké směsi a metlou nebo vařečkou lehce mícháme jen tak dlouho, až jsou všechny přísady vlhké.
Do důlků na minimuffiny plníme a pečeme ve střední části trouby dozlatova (min. 15 minut). 5 minut je necháme odpočinout a poté je vyndáme z formy a necháme vychladnout.
Na krém si nejdříve rozmícháme mascarpone s tvarohem a medem (či cukrem) v poměru 2/3 mascarpone a 1/3 tvarohu. Množství mascarpone použijeme dle počtu kousků, které chceme zdobit krémem (klasickou velikost muffinů nemusíme zdobit krémem, ty malé (mini cupcakes) je potřeba dozdobit. Poté přimícháme trošku chia semínka (opatrně s jejich množstvím) – zahustí malinko krém a připomínají jahodová semínka a přidáme prášek z červené řepy GW, který krém obarví. Krém nanášíme zdobícím sáčkem na minimuffiny a potom ještě dozdobíme kouskem jahody a mátovým lístečkem. Před podáváním je uložíme v lednici.
(12.6.2024, Š.Hajská, Zdroj inspirace: kniha Muffiny nakladatelství Ikar)
Na čokoládové mini cupcakes (na 1. fotce) jsem použila tento recept (jen jsem je dávala do jiné formy a pekla poloviční dobu):