Tohle krásně vybarvené letní ovoce jsme trhaly a ochutnávaly už jako malé děti u babičky na vesnici. Rostou i volně v přírodě a stromy jimi bývají obsypané. Jsou bohaté na vitamíny skupiny B, vit. C, E a další, takže nejlepší je jíst je bez tepelné úpravy (např. s nimi můžete zdobit dezerty, přidat je do fermetovaných ovesných vloček apod.). Když jich máte více, tak je můžete použít i na vaření nebo na pečení. Je to jistě o trochu lepší varianta, než je zpracovávat „jen“ na marmelády, které jsou z tohoto druhu ovoce také výborné….
POTŘEBUJEME (na cca 3 porce):
POSTUP:
Jáhly propláchneme horkou vodou a uvaříme je 15 minut ve dvojnásobku vody. Po uvaření do nich vmícháme 2 vejce a lžíci sirupu nebo medu. Dáme je do máslem vymazané skleněné formy nebo pekáčku a na ně navrstvíme opláchnuté a vypeckované mirabelky. Do ½ tvarohu vmícháme 1 vejce a 1 lžíci sirupu či medu a rozetřeme ho v tenké vrstvě na mirabelky. Zapékáme v rozehřáté troubě mírně dozlatova (20-30 minut).
Dobrou chuť! 😋
TIP: Mirabelky lze kombinovat s pár meruňkami či jiným letním ovocem.
Tohle je nejjednodušší recept na koláč s letním ovocem, co znám…
Lze použít různé druhy letního ovoce, s tímhle letním ovocem to byla fajn změna.
Recept si upravte tak, jak potřebujete….
Na těsto:
Na tvarohovou vrstvu:
Na drobenku:
POSTUP:
Vejce utřeme s cukrem do pěny, přidáme olej a po částech zapracujeme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Těsto zředíme vodou a rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Tvaroh smícháme s jogurtem a vejcem, trošku osladíme a nádivku rozdělíme ve vrstvě na těsto. Celý povrch obložíme odpeckovaným ovocem. Suroviny na drobenku prohněteme prsty a posypeme jí povrch koláče, který pak upečeme v troubě vyhřáté na střední teplotu dozlatova.
TIP: Používám tu mouku, co doma mám. Dělám koláč i v čistě celozrnné variantě nebo kombinuji 2/3 celozrnné mouky a 1/3 hladké mouky a nebo přidávám do těsta 1/3 bezlepkové mouky apod. Drobenku si také můžete upravit tak, jak jste zvyklé, použít namísto mouky vločky apod.
Dobrou chuť! 😋
Koláč obsahuje cukr, používám nejčastěji třtinový cukr. Můžete použít i jiný druh slazení. Jednoduše vařím a peču z toho, co právě doma mám a co jsem zvyklá v kuchyni používat.
(2.8.2022, Š.Hajská)
Recept na dezert s jáhly a tvarohem najdete tady: