Mrkvové muffiny s mákem a ořechy - Fit Poradna

Z uvedeného množství jsem upekla 1,5 porci muffinů (18 ks), takže vám vystačí i na mrkvový dortík či chlebík. Různé muffiny ráda peču proto, že rozdělení na jednotlivé porce je praktické. Můžete jich polovinu zamrazit na později, můžete si je vzít sebou na cesty a také s nimi „mlsání“ můžete lépe „ohlídat“. Pokud je pečete v silikonové formě, nemusíte vkládat papírové košíčky.

POTŘEBUJEME:

  • 250 g mrkve
  • 100 g mletých ořechů
  • 50 g mletého máku
  • strouhanou kůru z bio-citrónu
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku a skořice
  • 200 g špaldové mouky
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • 80 g třtinového cukru
  • 100 ml oleje
  • 200 g podmáslí
  • (tvaroh na ozdobení)

POSTUP:

Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Důlky ve formě na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Očistíme mrkev a nastrouháme ji najemno. Mrkev smícháme s mletých ořechy, mákem, citronovou kůrou a kořením. V jiné misce smícháme mouku s kypřícím práškem, sodou a špetkou soli. Ve třetí misce utřeme vejce s cukrem, přimícháme olej a podmáslí. Potom přidáme směs s mrkví a nakonec směs s moukou. Lehce promícháme. Košíčky plníme do 3/4 a pečeme ve střední části trouby mírně dozlatova (20-25 minut). Muffiny vyndáme z trouby a necháme je 5 minut odpočinout ve formě. Poté je vyndáme z formy a necháme vychladnout.

Na slavnostnější variantu můžeme muffiny ozdobit vyšlehaným tvarohem.

Dobrou chuť! 😋

TIPY: Ořechy lze použít vlašské i lískové. Jakou mouku použijete je také na vás. Já jsem na ně zkombinovala hladkou špaldovou mouku a její celozrnnou variantu v poměru 1:1. Olej můžete použít kvalitní řepkový či olivový. Muffiny jsou dobré i bez tvarohu – když přidáte tvaroh, přidáte tím malou porci bílkovin. Počítejte s tím, že jsou málo sladké. Zdobit je můžete libovolně…..

(14.5.2021, Š.Hajská)