Muffiny s fetou, černými olivami a bylinkami - Fit Poradna

POTŘEBUJEME:

  • 70 g černých oliv – viz tipy
  • 200 g fety
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžíci bylinek – viz tipy
  • 2,5 lžičky prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • trochu sušené citrónové kůry
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 domácí vejce
  • 80 ml panenského olivového oleje
  • 300 g tučnějšího jogurtu

POSTUP:

  1. Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Důlky ve formě na muffiny vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vložíme papírové košíčky.
  2. Olivy nakrájíme na tenké plátky. 150 g fety nakrájíme na kostky, zbylý sýr rozdrobíme. V misce smícháme mouku s olivami, bylinkami, práškem do pečiva (z vinného kamene), jedlou sodou, trochou sušené citrónové kůry (z bio citrónů), solí a pepřem. Vejce lehce rozkvedláme v druhé misce, přimícháme olej a jogurt.
  3. Vaječnou hmotu přidáme k sypké směsi a metlou nebo vařečkou lehce mícháme jen tak dlouho, až jsou všechny přísady vlhké. Polovinu těsta plníme do důlků formy, do každého muffinu dáme 1-2 kostičky sýru (dle počtu kostiček). Na to rozdělíme zbylé těsto a posypeme zbývajícím nadrobeným sýrem.
  4. Pečeme ve střední části trouby dozlatova (cca 25 minut). Po vyndání je necháme 5 minut odpočinout a potom je vyjmeme z formy. Podáváme teplé nebo studené.

Dobrou chuť! 😋

TIPY: Chemicky neošetřené černé olivy seženete např. v DM drogerii. Z bylinek jsem použila čerstvé oregano (dobromysl) a citrónový tymián (lístečky odrhnuté z opláchnutých bylinkových větviček). Určitě by šel použít i nasekaný rozmarýn. Použijte zkrátka ty zelené (či sušené) bylinky, jež dobře znáte a umíte je použít…..

(10.6.2024, Š.Hajská, zdroj inspirace: kniha Muffiny, nakladatelství Ikar)