Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Důlky ve formě na muffiny vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vložíme papírové košíčky.
Olivy nakrájíme na tenké plátky. 150 g fety nakrájíme na kostky, zbylý sýr rozdrobíme. V misce smícháme mouku s olivami, bylinkami, práškem do pečiva (z vinného kamene), jedlou sodou, trochou sušené citrónové kůry (z bio citrónů), solí a pepřem. Vejce lehce rozkvedláme v druhé misce, přimícháme olej a jogurt.
Vaječnou hmotu přidáme k sypké směsi a metlou nebo vařečkou lehce mícháme jen tak dlouho, až jsou všechny přísady vlhké. Polovinu těsta plníme do důlků formy, do každého muffinu dáme 1-2 kostičky sýru (dle počtu kostiček). Na to rozdělíme zbylé těsto a posypeme zbývajícím nadrobeným sýrem.
Pečeme ve střední části trouby dozlatova (cca 25 minut). Po vyndání je necháme 5 minut odpočinout a potom je vyjmeme z formy. Podáváme teplé nebo studené.
Dobrou chuť! 😋
TIPY: Chemicky neošetřené černé olivy seženete např. v DM drogerii. Z bylinek jsem použila čerstvé oregano (dobromysl) a citrónový tymián (lístečky odrhnuté z opláchnutých bylinkových větviček). Určitě by šel použít i nasekaný rozmarýn. Použijte zkrátka ty zelené (či sušené) bylinky, jež dobře znáte a umíte je použít…..
(10.6.2024, Š.Hajská, zdroj inspirace: kniha Muffiny, nakladatelství Ikar)