Naložené sýry - Fit Poradna
  • alespoň 2 balení sýrů (feta, kozí sýr, hermelín, camembert apod.)
  • 1-2 balení oliv (lze nahradit sušenými rajčaty)
  • 4-5 stroužků česneku nasekaných nadrobno
  • 1-2 bobkové listy
  • větvičky tymiánu a rozmarýnu (nebo oregano či provensálské koření)
  • šťáva z 1-2 citrónů
  • špetka pepře nebo chilli (dle chuti)
  • 3-4 lžíce panenského olivového oleje

Sýry nakrájíme na kostičky, rajčata nadrobno nebo na proužky. Pokud použijeme olivy, zcedíme je. Přidáme opláchnuté větvičky čerstvých bylinek (nebo sušené koření), na drobno nasekaný česnek, vymačkanou citrónovou šťávu a olivový olej. Opatrně promícháme. Necháme alespoň hodinu odležet v lednici.

TIP: Naložené sýry připravuji párkrát do roka na rodinnou oslavu. Naložte si ty sýry, které máte rádi. Já většinou nakládám společně 2 typy sýrů (1 sýr s plísní a druhý sýr typu feta/balkán). Dělám minimálně dvojnásobné množství, aby se dostalo na všechny. Česneku můžete použít tolik, kolik snesete. Stejně tak chilli. Pokud něco zbude, hosté si rádi odnesou malý vzoreček domů.

P.S.: Většinou nezbude!

(Š.Hajská, 8.9.2019)