Naložené sýry - Fit Poradna

POTŘEBUJEME:

  • alespoň 2 balení sýrů (feta, kozí sýr, hermelín, camembert apod.)

  • 1-2 balení oliv (lze nahradit sušenými rajčaty)

  • 4-5 stroužků česneku nasekaných nadrobno

  • 1-2 bobkové listy

  • větvičky tymiánu a rozmarýnu (nebo oregano či provensálské koření)

  • šťáva z 1-2 citrónů

  • špetka pepře nebo chilli (dle chuti)

  • 3-4 lžíce panenského olivového oleje

POSTUP:

Sýry nakrájíme na kostičky, rajčata nadrobno nebo na proužky. Pokud použijeme olivy, zcedíme je. Přidáme opláchnuté větvičky čerstvých bylinek (nebo sušené koření), na drobno nasekaný česnek, vymačkanou citrónovou šťávu a olivový olej. Opatrně promícháme. Necháme alespoň hodinu odležet v lednici.

TIP: Naložené sýry připravuji párkrát do roka na rodinnou oslavu. Naložte si ty sýry, které máte rádi. Já většinou nakládám společně 2 typy sýrů (1 sýr s plísní a druhý sýr typu feta/balkán). Dělám minimálně dvojnásobné množství, aby se dostalo na všechny. Česneku můžete použít tolik, kolik snesete. Stejně tak chilli. Pokud něco zbude, hosté si rádi odnesou malý vzoreček domů.

P.S.: Většinou nezbude!

(Š.Hajská, 8.9.2019)