Hledáte-li přírodní prostředek doslova nabitý vit. C, pak jsou šípky tou správnou volbou.
Je však také dobré vědět, že vit. C se ze šípků během skladování postupně ztrácí. Za rok ho ubude zhruba polovina. Vyplatí se proto šípky sbírat vždy na jediný rok dopředu.
Dále šípky obsahují vit. B1 a B2, P a K, třísloviny, organické kyseliny, slizové látky, karotenoidy, cukry a pektiny. Čím sytější červenou barvu mají, tím více cenných látek obsahují. Příroda nám je dává jako preventivní lék na posilu a nachlazení. Pomáhají dále při rekonvalescenci, celkové únavě nebo průjmových onemocněních. Jsou také vhodným doplňkem během nadměrného stresového období, (eliminují nežádoucí účinky stresových hormonů).
PŘÍPRAVA NÁPOJE
Potřebujeme:
Postup:
TIP: Klasický výluh je možné připravit tak, že drcené plody necháme vyluhovat ve studené vodě přes noc, další den lehce ohřejeme a důkladné přecezené pijeme. Při druhém zalití drcených plodů lze přidat k šípkům další plody, např.drcenou arónii (černou jeřabinu) apod.
(9.10.2022, Použité zdroje: Rytmus roku s Hankou Zemanovou + Bylinky Revue říjen 2015)