Nápoj a výluh z čerstvých šípků - Fit Poradna

Hledáte-li přírodní prostředek doslova nabitý vit. C, pak jsou šípky tou správnou volbou.

Sběr za slunného počasí

Je však také dobré vědět, že vit. C se ze šípků během skladování postupně ztrácí. Za rok ho ubude zhruba polovina. Vyplatí se proto šípky sbírat vždy na jediný rok dopředu.

Dále šípky obsahují vit. B1 a B2, P a K, třísloviny, organické kyseliny, slizové látky, karotenoidy, cukry a pektiny. Čím sytější červenou barvu mají, tím více cenných látek obsahují. Příroda nám je dává jako preventivní lék na posilu a nachlazení. Pomáhají dále při rekonvalescenci, celkové únavě nebo průjmových onemocněních. Jsou také vhodným doplňkem během nadměrného stresového období, (eliminují nežádoucí účinky stresových hormonů).

PŘÍPRAVA NÁPOJE

Potřebujeme:

  • 1-2 hrsti pevných šípků
  • 0,5 l vody a více

Postup:

  1. Cca 100 g šípků doma propláchneme a dáme do vyšší zavařovačky. Zalijeme 0,5 l vody a krátce rozmixujeme ponorným mixérem.
  2. Necháme louhovat ½ hodiny.
  3. Promícháme a scedíme přes plátýnko.
  4. Dá se pít ihned nebo lze lehounce přihřát v chladnějším počasí. Nevařit!
  5. Lze zalít ještě jedenkrát, opakovaně.

TIP: Klasický výluh je možné připravit tak, že drcené plody necháme vyluhovat ve studené vodě přes noc, další den lehce ohřejeme a důkladné přecezené pijeme. Při druhém zalití drcených plodů lze přidat k šípkům další plody, např.drcenou arónii (černou jeřabinu) apod.

150 g šípků
Příprava šípkového nápoje
Šípkový nápoj
Příprava výluhu
Drcený šípek spolu s arónií
Výluh ze šípků (druhý) a z arónie

(9.10.2022, Použité zdroje: Rytmus roku s Hankou Zemanovou + Bylinky Revue říjen 2015)