Něco málo o vločkách... - Fit Poradna

Poslední dobou jsem si oblíbila snídat kaši z ovesných vloček. Snídám jinak v létě a jinak v chladnějším období. Když si dám v chladnějším období teplou kaši na snídani, mám krásný a hřejivý pocit v celém těle a na své si přijde i můj mlsný jazýček. A obojí se v chladnějším období hodí….

Oves pravděpodobně pochází z horských oblastí Číny a Mongolska, proto je úžasně prohřívající potravinou a hodí se do jídelníčku hlavně v chladnu. Germánští bojovníci nazývali ovesnou kaši pokrmem bohů a vařili ji před tažením do boje. U nás se tradičně podával oves koním na svatého Štěpána, aby byli silní a bujní.

Pohledem čínské dietetiky oves uklidňuje a obnovuje nervový a reprodukční systém, posiluje slinivku, slezinu, buduje a vyrovnává vnitřní energii, snižuje cholesterol a posiluje srdce.

Co oves obsahuje?

  • hodně fosforu, hořčíku, železa, zinku, vitamínů B1 a E a rozpustnou i nerozpustnou vlákninu

Další benefity ovsa:

  1. Obsahuje více bílkovin a 2-4x více tuků (zdravých) než ostatní obiloviny.
  2. Dokáže předcházet zácpě a díky obsahu slizu působí hojivě na sliznice střev a žaludku.
  3. Pomáhá stabilizovat krevní cukr, snižovat cholesterol, vysoký krevní tlak a posilovat srdeční sval.
  4. Posiluje nervovou soustavu (uklidňuje po vyčerpání, stresu a při přepracování).
  5. Podporuje obnovu kostí a tkání.
  6. Lze ho použít jako zkrášlující prostředek pro naši kůži.

Pro koho jsou ovesné vločky vhodné?

pro sportovce

pro děti (hlavně pro ty hubené)

v podobě dobře uvařené ovesné kaše je vhodný i při poruchách trávení

může být zařazen do diety při cukrovce

pro rekonvalescenty

pro všechny jako vzpruha při duševním vyčerpání, depresích, při únavě a skleslosti

VLOČKOVÁ KAŠE

Je vhodná v chladnějším období.

Potřebujeme na 1 porci:

  • 4-5 lžic ovesných vloček
  • trochu sezónního ovoce
  • lžíci semínek či pár mandlí či ořechů
  • vodu dle potřeby

POSTUP:

Vločky namočíme do vody. Následně pár minut vaříme, dle potřeby přidáme vodu. Přendáme do talíře, posypeme slunečnicovými semínky (lze je také předem namočit či na sucho opražit) nebo sekanými ořechy či mandlemi a ozdobíme trochou čerstvého ovoce (např. strouhaným jablkem).

Můžeme posypat špetkou skořice, vanilky, kardamonem, sušenými květy apod.

Dobrou chuť!

FERMETOVANÉ VLOČKY

Vhodné v létě, pro muže, pro horké typy apod.

Na 1 porci potřebujeme:

  • 4-5 lžic ovesných vloček
  • 1 lžíci semínek
  • (1-2 lžíce bílého jogurtu)
  • drobné ovoce
  • popř. 1/2 lžičky květového medu

POSTUP:

  1. Večer: Vločky smíchané se semínky zalijeme studenou vodou tak, aby byly ponořené a necháme stát přes noc překryté čistou utěrkou nebo talířkem (8-12 hodin).
  2. Ráno: Díky fermetačním procesům, které v nich proběhly, jsou vločky snadněji stravitelné. Lze je podávat samostatně jen s troškou drobného ovoce. Já do nich v létě přidávám 1-2 lžíce bílého jogurtu a kromě trošky ovoce (borůvek / jahod / malin apod.) i pár zelených lístečků (máty / meduňky). Doslazovat je není nutné – pokud kromě semínek přidáte i pár vlašských ořechů či sekaných mandlí, jsou dobré i bez doslazení.

Ad. SEMÍNKA: Lze použít slunečnicové, loupané konopné, sezamové či dýňové. Pokud chcete použít lněné semínko, je ideální ho nadrtit až ráno, před podáváním.

Dobrou chuť!

(26.9.2021, Š.Hajská, Zdroj informací o ovsu: Bioabecedář Hanky Zemanové)