Název tohoto salátu napovídá, že tento salát souvisí s městem Nice, které leží ve francouzském Provensálsku. Obsahuje salátové listy, rajčata, olivy, tuňáka a brambory, takže je dost výživný. Nebylo tomu tak vždy a dokonce se vedou debaty o tom, zda do něj skutečně patří fazolky a brambory….
Nejsem francouzka a tak to nemůžu hodnotit. Za to mi z nějakého důvodu vždy byla francouzská kuchyně něčím přítažlivá a tak se v ní čas od času ráda inspiruji pro vlastní vaření. Zejména v létě. Přidávám do Niceského salátu to, co mám doma právě k dispozici….
POTŘEBUJEME (na 1 porci):
2 střední brambory
50 g zelených fazolek – lze vynechat
1 vejce
římský či jiný zelený salát
1 velké rajče
jarní cibulku – lze vynechat
pár kvalitních černých oliv
1 porci tuňáka – viz tip
Na zálivku:
1 malý stroužek česneku
1 lžíci vinného octa
pár kapek citrónové šťávy
½ lžičky hořčice
1 lžíci panenského olivového oleje
sůl, pepř
nasekané zelené bylinky (např. bazalka apod.)
POSTUP:
Brambory důkladně omyjeme a uvaříme si je dostatečně předem ve slupce. Zcedíme je, necháme vychladnout a oloupeme. Fazolky také očištíme, odkrojíme jejich konce a uvaříkme je ve vroucí osolené vodě cca 5 minut. Poté je zcedíme, propláchneme je v cedníku studenou vodou a necháme je okapat. Vejce uvaříme natvrdo (cca 10 minut), slijeme vodu, zalijeme studenou a po zchladnutí také oloupeme.
Připravíme si zeleninu na salát. Salát očistíme, propláchneme a necháme ho dostatečně okapat či ho odstředíme. Rajče omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Cibulku očistíme a nakrájíme na tenká kolečka.
Připravíme si zálivku. Oloupeme česnek a prolisujeme ho. Promícháme všechny suroviny kromě oleje a poté pomalu přidáváme olej a důkladně ho prošleháme, až vznikne krémová zálivka.
Na salát nakrájíme brambory na kostičky a vejce na čtvrtky. Salátové listy natrháme.
Do mísy dáme natrhaný salát, nakrájené brambory, fazolky, vejce, rajčata a cibulku.
Salát pokropíme zálivkou (těsně před podáváním) a posypeme nasekanými bylinkami.
Nakonec si připravíme tuňáka. Pokud použijeme steak z ryby, tuňáka opláchneme, usušíme a z obou stran opečeme pár minut na rozpáleném oleji, aby zvenku zhnědl, ale uvnitř byl „akorát“. Ochutíme mořskou solí a pepřem a vyndáme ho z pánve. Nakrájíme a přidáme na salát. Pokud použijeme konzervovaného tuňáka, je jeho příprava jednodušší. Tuňáka scedíme a přidáme ho v kouscích na salát a podáváme (třeba jako letní oběd).
Dobrou letní chuť! 😋
TIP: Vyzkoušela jsem salát jak s čerstvě připraveným tuňákem, tak s konzervovaným. Obě varianty salátu mi chutnaly.
1.foto je s čerstvě připravenou rybou a 2.foto salátu je s rybou z konzervy. Výběr je na vás!
(4.6.2024, Š.Hajská, Zdroj inspirace: Anne-Katrin Weberová, Moje skvělé recepty z francouzského bistra)