Variace na Niceský zeleninový salát s tuňákem - Fit Poradna

Název tohoto salátu napovídá, že tento salát souvisí s městem Nice, které leží ve francouzském Provensálsku. Obsahuje salátové listy, rajčata, olivy, tuňáka a brambory, takže je dost výživný. Nebylo tomu tak vždy a dokonce se vedou debaty o tom, zda do něj skutečně patří fazolky a brambory….

Nejsem francouzka a tak to nemůžu hodnotit. Za to mi z nějakého důvodu vždy byla francouzská kuchyně něčím přítažlivá a tak se v ní čas od času ráda inspiruji pro vlastní vaření. Zejména v létě. Přidávám do Niceského salátu to, co mám doma právě k dispozici….

POTŘEBUJEME (na 1 porci):

  • 2 střední brambory
  • 50 g zelených fazolek – lze vynechat
  • 1 vejce
  • římský či jiný zelený salát
  • 1 velké rajče
  • jarní cibulku – lze vynechat
  • pár kvalitních černých oliv
  • 1 porci tuňáka – viz tip

Na zálivku:

  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 lžíci vinného octa
  • pár kapek citrónové šťávy
  • ½ lžičky hořčice
  • 1 lžíci panenského olivového oleje
  • sůl, pepř
  • nasekané zelené bylinky (např. bazalka apod.)

POSTUP:

  1. Brambory důkladně omyjeme a uvaříme si je dostatečně předem ve slupce. Zcedíme je, necháme vychladnout a oloupeme. Fazolky také očištíme, odkrojíme jejich konce a uvaříkme je ve vroucí osolené vodě cca 5 minut. Poté je zcedíme, propláchneme je v cedníku studenou vodou a necháme je okapat. Vejce uvaříme natvrdo (cca 10 minut), slijeme vodu, zalijeme studenou a po zchladnutí také oloupeme.
  2. Připravíme si zeleninu na salát. Salát očistíme, propláchneme a necháme ho dostatečně okapat či ho odstředíme. Rajče omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Cibulku očistíme a nakrájíme na tenká kolečka.
  3. Připravíme si zálivku. Oloupeme česnek a prolisujeme ho. Promícháme všechny suroviny kromě oleje a poté pomalu přidáváme olej a důkladně ho prošleháme, až vznikne krémová zálivka.
  4. Na salát nakrájíme brambory na kostičky a vejce na čtvrtky. Salátové listy natrháme.
  5. Do mísy dáme natrhaný salát, nakrájené brambory, fazolky, vejce, rajčata a cibulku.
  6. Salát pokropíme zálivkou (těsně před podáváním) a posypeme nasekanými bylinkami.
  7. Nakonec si připravíme tuňáka. Pokud použijeme steak z ryby, tuňáka opláchneme, usušíme a z obou stran opečeme pár minut na rozpáleném oleji, aby zvenku zhnědl, ale uvnitř byl „akorát“. Ochutíme mořskou solí a pepřem a vyndáme ho z pánve. Nakrájíme a přidáme na salát. Pokud použijeme konzervovaného tuňáka, je jeho příprava jednodušší. Tuňáka scedíme a přidáme ho v kouscích na salát a podáváme (třeba jako letní oběd).

Dobrou letní chuť! 😋

TIP: Vyzkoušela jsem salát jak s čerstvě připraveným tuňákem, tak s konzervovaným. Obě varianty salátu mi chutnaly.

1.foto je s čerstvě připravenou rybou a 2.foto salátu je s rybou z konzervy. Výběr je na vás!

(4.6.2024, Š.Hajská, Zdroj inspirace: Anne-Katrin Weberová, Moje skvělé recepty z francouzského bistra)