Noky z brambor a petržele - Fit Poradna

POTŘEBUJEME:

  • 250 g brambor
  • 250 g petržele
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 50 g sýru – viz tip
  • 1 žloutek
  • sůl
  • trochu mouky na podsypání
  • máslo na opečení noků

POSTUP:

Brambory a petržel uvaříme vcelku (každé zvlášť). Zchladlé brambory oloupeme a obojí buď prolisujeme nebo nastrouháme najemno. Smícháme s moukou, žloutkem, nastrouhaným sýrem a osolíme. Z těsta vytvarujeme na pomoučené ploše váleček o průměru asi 2,5 cm a nakrájíme ho na špalíčky dlouhé asi 3 cm (lze je lehce zmáčknout vidličkou). Uvaříme je v osolené vodě, dokud nevyplavou (cca 3 minuty). Scedíme a necháme v sítu okapat. Na rozehřátém másle před podáváním opečeme dozlatova. Podáváme samostatně se špenátem nebo se zelím či jako přílohu k masu a zelenině.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Do noků lze přidat 50 g strouhaného sýru (eidamu či parmazánu). Pokud sýr do těsta nepoužijeme, přidáme o trochu mouky víc….

(17.10.2024, Š.Hajská)