Jaro, játra a naše silové centrum - Fit Poradna

Jaro je obdobím, kdy je dobré podpořit přirozeným způsobem funkci jater.

Letos před Velikonocemi jsem absolvovala 3 týdny cílené detoxikace, společně s dalšími lidmi. Letošní detox byl „jiný“ než předchozí roky, pro mne tak trochu intenzivnější. Byla to fajn zkušenost. Stravovali jsme se dle daného jídelníčku, za podpory prostřednictvím zelených potravin, přirozeného pohybu (chodily jsme na společné výšlapy), meditací a sdílení. Tento článek je o něčem jiném. Je stručným výtahem z knihy Davida Freje a Jiřího Kuchaře: Zdravé střevo (z kapitoly „Slinivka a játra“) a je obohacený o informace o našem silovém centru, jímž oblast solaru je. Kéž je vám inspirací k tomu – podpořit zdraví těla přirozeným způsobem….

Tzv. orgánové hodiny

Játra jsou hlavním orgánem pro výrobu, distribuci a udržování energie.

Jsou neskutečně výkonná, protože přefiltrují půldruhého litru krve za minutu. Odbourávají přitom látky a sama vytvářejí nové, hlavně bílkoviny nebo hormony. Jsou také trávící žlázou, která produkuje žluč, a tím se umocňuje jejich role v metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin.

Zároveň jsou i endokrinní žlázou, v níž se tvoří hormony, ukládá se v nich zásobní cukr glykogen, ale i železo, meď a další minerální látky a stopové prvky.

Játra podporují vstřebávání a ukládání vitamínů, zejména A, D, E a K. Hrají důležitou roli nejen v trávení, ale obranně působí i proti infekci, vyrábějí bílkoviny imunitního systému a nacházejí se v nich látky důležité pro činnost kostní dřeně.

Z pohledu přirozené detoxikace našeho organismu si můžeme játra představit jako rozměrný vnitřní filtr, který odstraňuje toxiny z krve. Jejich role je proto nezastupitelná při detoxikaci organismu.

Podílejí se na přeměně látek rozpustných v tuku na látky rozpustné ve vodě, které jsou následně vyloučené ledvinami a střevy, a zpracovávají a vylučují škodliviny, jako jsou alkohol, hormony, léky a tisíce chemikálií z vody, stravy a vzduchu, který díky komplexní činnosti mění na látky méně škodlivé.

Bulgur s kurkumou, brokolice vařená v páře a mrkvové nudle

Co našim játrům nesvědčí?

  1. Játra výrazně zatěžuje častá a vyšší konzumace alkoholu a užívání různých chemických léků.
  2. Dalším významným negativním faktorem je stres.

Kortizol a adrenalin, stresové hormony vylučované z nadledvin, játra také silně namáhají.

Pokud stres trvá delší dobu, projeví se zhoršenou činností jater, která se nemusí prokázat na vyšetřeních. Stres potom zhoršuje zažívání, zvyšuje množství toxinů v těle a blokuje správnou tvorbu žluči a dalších šťáv nutných pro trávení jídla.

Pokud je činnost jater dlouhodobě oslabená, toxické látky se v těle hromadí, protože nejsou dostatečně metabolizovány, pronikají ve žluči do trávícího traktu a poškozují sliznici tenkého střeva, kde způsobují chronický zánět a podílejí se na syndromu propustného střeva.

Protože zdravé trávení, imunita, pocit energie, zdraví a prevence nemocí souvisí s játry, važme si jich.

Doporučená péče o játra

Pravidelná strava s hlavním jídlem v poledne a menší večeří, odlehčuje celému trávení i játrům.

Pokud si k večeři dáme jen polévku, zeleninové smoothie, kysané zelí s červenou čočkou, salát nebo dušenou zeleninu s rýží, pak játrům nedá tolik práce zpracovat živiny a metabolický odpad, vzniklý při trávení, a mohou v noci v klidu regenerovat.

K potravinám, které podporují játra, patří zelenina s obsahem antioxidantů a sirnatých molekul, jako jsou:

  • brokolice


  • zelí


  • listová hořká zelenina


  • květák


  • červená řepa


  • kopr


  • mořské řasy


  • řeřicha


  • cibule a jarní cibulka


  • chřest


  • celer


  • různé druhy klíčků


  • křen


  • dušený česnek


  • rukola


  • čekankové puky


  • polníček

Z ovoce jsou vynikající:

  • limetky
  • třešně
  • avokádo
  • bobulovité ovoce
  • jablka
  • grapefruit

Čočka na kyselo

Prospěšné jsou lehce stravitelné bílkoviny:

  • ryby


  • zvěřina


  • luštěniny


  • semínka

Tuky:

  • lněný
  • avokádový
  • kokosový
  • extra panenský olivový
  • mletá lněná semínka
  • chia semínka
  • vlašské, para a pekanové ořechy

Vhodná úprava jídel:

  • vaření
  • dušení

Tekutiny:

Třezalkový čaj

Pijme čistou fitrovanou vodu.

Alkohol pozdě večer a kofein játrům neprospívá.

Vynikající jsou čerstvé džusy ze zeleniny, zejména z červené řepy, celeru a černé ředkve.

V denním příjmu má převažovat čistá odstátá nebo mírně teplá voda, hořké čaje (pampeliškový, Jančův jaterní nebo žlučníkový) a čekanková káva.

Byliny:

  • třezalka tečkovaná
  • máta, šalvěj, rozmarýn
  • heřmánek
  • semena římského kmínu
  • ostropestřec mariánský
  • lípa
  • jetel luční

Zřejmě nejprozkoumanější koření je kurkuma, která detoxikuje a regeneruje játra.

Abyste ulevily játrům, vybírejte nejen kvalitní a co nejméně ošetřované potraviny, ale také nahrazujte kosmetické a čistící prostředky přírodními produkty.

Hlídejte si také pravidelný spánek, který je nejdůležitějším fyziologickým principem, pokud chcete zůstat celkově zdraví.

Střed těla, naše silové centrum

Polévka z pečené máslové dýně s kurkumou, špenátem a opečeným tempehem

Solární čakra představuje naše Slunce, naše silové centrum. Tato čakra je přiřazena živlu ohně. Oheň znamená světlo, teplo, energii a aktivitu, na duchovní rovině také očistu.

Je to oblast, ze které proudí naše emocionální energie. Z tohoto centra jsou řízeny naše mezilidské vztahy, sympatie a antipatie a stejně tak i schopnost vytvářet pevné citové vazby.

Odpovídající princip najdeme na tělesné úrovni v oblasti jater. Játra mají společně s trávícím systémem za úkol analyzovat přijímanou potravu, oddělit nepoužitelné od použitelného, použitelné přeměnit v zužitkovatelné látky a ty pak předat na příslušných místech dále do těla.

Pozitivní přístup k životu a smyslová integrace pocitů, přání a našich životních zkušeností vede k tomu, že se třetí čakra uvolňuje a otevírá a do našeho nitra proniká stále více světla, které čím dál intenzivněji rozjasňuje náš život a svět. Solární čakrou také přímo vnímáme vibrace ostatních lidí a na tuto vibrační kvalitu také odpovídajícím způsobem reagujeme.

Proč o tom píšu?

Jak mne naučil letošní detox – je v pořádku pracovat „Každý dle svého, každý s tím svým.“

Pokud je vaším darem cítění, emoce rozhodně nevynechávejte❗

Přirozený pohyb během detoxu

(19.4.2022, Použité zdroje: Zdravé střevo, David Frej, Jiří Kuchař / Základní kniha o čakrách, S.Sharamon, B.J.Baginski) Š.Hajská