Olivová tapenáda - Fit Poradna

Občas (ne každodenně) neodolám chuti některých zahraničních potravin. A jednou z nich jsou olivy.

  • 200 g kvalitních černých oliv bez pecek
  • lžíce kaparů (propláchnutých a okapaných)
  • 1 stroužek česneku
  • 4-6 lžic panenského olivového oleje
  • snítky bazalky, pár větviček čerstvého tymiánu a rozmarýnu
  • čerstvé bylinky lze nahradit provensálským kořením
  • popř.trochu soli či pepře

Olivy rozmixujeme tyčovým mixérem ve vhodné nádobě, poté přidáme ostatní suroviny (včetně propláchnutých a otrhaných bylinek) a znovu rozmixujeme, případně trochu osolíme a opepříme. Tam, odkud tento recept pochází, dávají do tapenády i pár sardelových řezů (1-2 ks). Není to nutné. Místně se liší použité koření, někdo používá méně olivového oleje a třeba i citrónovou šťávu.

TIP: Víte do jaké kuchyně patří tapenáda z oliv a pro koho jsou recepty inspirované touto kuchyní vhodné?

(Š.Hajská, 6.9.2019)