Olivová tapenáda - Fit Poradna

Občas (ne každodenně) neodolám chuti některých zahraničních potravin. Jednou z nich jsou olivy. Tuhle dobrotu z nich jsem poprvé ochutnala ve Francii. 😋

POTŘEBUJEME:

  • 200 g kvalitních černých oliv bez pecek

  • lžíce kaparů (propláchnutých a okapaných)

  • 1 stroužek česneku

  • 4-6 lžic panenského olivového oleje

  • snítky bazalky, pár větviček čerstvého tymiánu a rozmarýnu

  • čerstvé bylinky lze nahradit provensálským kořením

  • popř.trochu soli či pepře

POSTUP:

Olivy rozmixujeme tyčovým mixérem ve vhodné nádobě, poté přidáme ostatní suroviny (včetně propláchnutých a otrhaných bylinek) a znovu rozmixujeme, případně trochu osolíme a opepříme. Tam, odkud tento recept pochází, dávají do tapenády i pár sardelových řezů (1-2 ks). Není to nutné. Místně se liší použité koření, někdo používá méně olivového oleje a třeba i citrónovou šťávu.

Dobrou chuť!

P.S.: Víte pro koho jsou recepty inspirované touto kuchyní vhodné?

(Š.Hajská, 6.9.2019)