Omáčka ze žluté cukety - Fit Poradna

Na omáčku jsem se inspirovala znovu u Hanky Zemanové, v její Nové biokuchařce. Když je úroda cuket veliká, můžete z nich vyzkoušet tuto omáčku a část omáčky třeba zamrazit na dny, kdy bude zeleniny méně…..

POTŘEBUJEME:

  • 600 g žluté cukety bez semínek
  • 400 g bílé zeleniny – viz tipy
  • 2 cibule
  • 2 lžíce ghí
  • 50 g jáhel
  • 2 lžičky mořské soli
  • 3 kuličky pepře
  • cca 1,5 litru vody
  • umeocet
  • (smetanu)
  • kopr či jiné bylinky

POSTUP:

  1. Očistíme veškerou zeleninu a nakrájíme ji na dílky. Pokud máme domácí cuketu, nemusíme ji loupat (barva omáčky je výraznější).
  2. Spaříme jáhly a necháme okapat v cedníku.
  3. Na přepuštěném másle pomalu opékáme osolenou zeleninu 5-10 minut, přidáme jáhly a také je za stálého míchání trošku orestujeme.
  4. Zalijeme horkou vodou (podle množství zeleniny tak, aby omáčka zůstala hustá), osolíme, přidáme kuličky pepře a vaříme 15-20 minut. Všechna zelenina by měla být měkká.
  5. Po uvaření rozmixujeme ponorným mixérem do hladkého krému tak, aby byla jemná. Před mixováním lze vyndat kuličky pepře.
  6. Dochutíme umeoctem, koprem či jinými bylinkami. Lze přidat smetanu, ale není to nutné.
  7. Podáváme s fazolkami, vajíčkem natvrdo či ztraceným vejcem apod.

TIPY: Z bílé zeleniny lze použít celer, bílou část pórku, petržel nebo pastinák, patizon či trošku brambor. Pokud vaříte menším dětem, lze cuketu oloupat a omáčku případně propasírovat přes síto.

Dobrou chuť! 😋

(12.8.2021, Zdroj inspirace: Nová biokuchařka od Hanky Zemanové)