Banán patří k ovoci s vyšším obsahem ovocného cukru a tudíž k potravinám s vyšším glykemickým indexem. Pokud máte zdraví a stravu „v pořádku“, můžete ho do jídelníčku „občas“ zařadit. Banánům se přiřazuje pozitivní účinek na psychiku (díky obsahu tryptofanu) ale třeba i na náš střevní mikrobiom. Spolu s bobulovinami (borůvkami) patří také k ovoci s obsahem antioxidantů, které dokáží chránit naše buňky před působením volných radikálů. Banán je zkrátka kvalitním zdrojem energie ve chvílích, kdy to potřebujeme.
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Na malém množství přepuštěného másla opečeme pár minut na kolečka nakrájený banán. Přendáme na talíř, přidáme jogurt, borůvky, slunečnicová semínka (lze je také na sucho opražit) a ozdobíme lístečky máty či meduňky.
Dobrou chuť! 😋
TIP: Místo borůvek můžete použít hrst malin nebo lesních jahod. Pokud nemáte čerstvé ovoce, lze použít i mražené bobuloviny, povolené.
(16.7.2021, Š.Hajská)