Opečený banán - Fit Poradna

Banán patří k ovoci s vyšším obsahem ovocného cukru a tudíž k potravinám s vyšším glykemickým indexem. Pokud máte zdraví a stravu „v pořádku“, můžete ho do jídelníčku „občas“ zařadit. Banánům se přiřazuje pozitivní účinek na psychiku (díky obsahu tryptofanu) ale třeba i na náš střevní mikrobiom. Spolu s bobulovinami (borůvkami) patří také k ovoci s obsahem antioxidantů, které dokáží chránit naše buňky před působením volných radikálů. Banán je zkrátka kvalitním zdrojem energie ve chvílích, kdy to potřebujeme.

POTŘEBUJEME:

  • 1 banán
  • trochu borůvek
  • ½ lžičky ghí
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíci slunečnicových semínek
  • lístečky máty či meduňky

POSTUP:

Na malém množství přepuštěného másla opečeme pár minut na kolečka nakrájený banán. Přendáme na talíř, přidáme jogurt, borůvky, slunečnicová semínka (lze je také na sucho opražit) a ozdobíme lístečky máty či meduňky.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Místo borůvek můžete použít hrst malin nebo lesních jahod. Pokud nemáte čerstvé ovoce, lze použít i mražené bobuloviny, povolené.

(16.7.2021, Š.Hajská)