Dýně patří mezi mé oblíbené druhy zeleniny. Na podzim je jednoznačně královnou ❗❗
Když mi před 30-i lety kamarádka doporučovala dýňovou polévku, netušila jsem, o co přicházím…. 🙃
Dýňová polévka je dnes už dobře známá, a stejně tak i další dýňové recepty. Tenhle recept je tak jednoduchý, že právě proto ho dávám na web. 🙂
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Troubu předehřejeme na cca 175 stupňů. Očištěnou dýni nakrájíme na větší kostky, dáme na pekáč, pokapeme dostatečně olivovým olejem, promícháme a poklademe bylinkovými větvičkami (nebo posypeme trochou provensálského koření). Dáme péct cca na 25-30 minut (dle velikosti) za občasného promíchání, aby se nepřipekla. Po upečení doměkka ji trochu osolíme, nandáme porci na talíř a podáváme s oblíbeným sýrem (lze použít cottage, fetu, balkán, mozzarellu, kozí sýr apod.) jako samostatné jídlo. Lze ozdobit čerstvými bylinkami.
O dýni Hokkaido:
Tuhle dýni nemusíte loupat. Stačí ji dobře očistit, rozříznout na polovinu a vydlabat semínka (lžící nebo naběrátkem na zmrzlinu). Druhá polovina vám bez semínek vydrží pár dní v lednici (zabalená do fólie). Obsahuje beta-karoten, vitaminy skupiny B, vit. C a z minerálních látek hodně draslíku, ale také vápník. Má zahřívající účinek na organismus. Doporučuje se při řadě zdravotních obtíží a přehánět s jejím množstvím by to neměli lidé, kteří z nějakého zdravotního důvodu omezují sacharidy.
(13.9.2020, Š.Hajská)