Jablko – plod jabloně – patří mezi nejběžnější druhy ovoce. Když nechám stranou jeho nutriční vlastnosti, bývá jablko symbolicky spojováno s poznáním, mocí a zdravím. Existuje celá řada přísloví o jablíčkách a jedno anglické zmíním: „An aplle a day, keeps doctor a way.“ Jablka patří mezi nejsladší druhy ovoce (s největším podílem ovocného cukru). Právě proto je možné je použít na jednoduchý a známý dezert, v nejrůznějších variantách….
POTŘEBUJEME:
(na porci pro 2 osoby)
POSTUP:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Jablka důkladně opláchneme a vyndáme jádřinec. Potřeme je troškou tuku (přepuštěným máslem nebo kokosovým tukem) a na vršku kousek nařízneme kůru do kříže (aby nepopraskala). Dáme je péct na plech vyložený pečícím papírem na 20 minut (nebo déle, dle jejich velikosti). Mezitím si umícháme tvaroh s jogurtem a troškou medu a nastrouháme kostičku čokolády. Po upečení jablka rozkrojíme na půlky, rozdělíme na talíře na 2 porce a každou půlku jablka naplníme tvarohem a posypeme čokoládou.
Dobrou chuť! 😋
TIP: Tvaroh je možné obarvit, ochutit a nutričně obohatit práškem ze sušené brusinky či borůvky apod.
(9.2.2021, Š.Hajská)