Pečená jablka - Fit Poradna

Jablko – plod jabloně – patří mezi nejběžnější druhy ovoce. Když nechám stranou jeho nutriční vlastnosti, bývá jablko symbolicky spojováno s poznáním, mocí a zdravím. Existuje celá řada přísloví o jablíčkách a jedno anglické zmíním: „An aplle a day, keeps doctor a way.“ Jablka patří mezi nejsladší druhy ovoce (s největším podílem ovocného cukru). Právě proto je možné je použít na jednoduchý a známý dezert, v nejrůznějších variantách….

POTŘEBUJEME:

(na porci pro 2 osoby)

  • 2 střední jablka
  • lžičku ghí
  • ½ kostky tvarohu
  • 2 lžíce jogurtu
  • ½ lžičky medu
  • kostičku hořké čokolády

POSTUP:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Jablka důkladně opláchneme a vyndáme jádřinec. Potřeme je troškou tuku (přepuštěným máslem nebo kokosovým tukem) a na vršku kousek nařízneme kůru do kříže (aby nepopraskala). Dáme je péct na plech vyložený pečícím papírem na 20 minut (nebo déle, dle jejich velikosti). Mezitím si umícháme tvaroh s jogurtem a troškou medu a nastrouháme kostičku čokolády. Po upečení jablka rozkrojíme na půlky, rozdělíme na talíře na 2 porce a každou půlku jablka naplníme tvarohem a posypeme čokoládou.

Dobrou chuť!

(9.2.2021, Š.Hajská)