Pečená vepřová plec s dýní a cibulí - Fit Poradna

Nutriční hodnoty: cca 5 porcí, 1 porce má 1.746 kJ = 418 kcal / 29 g bílkovin / 29 g tuků / 7 g sacharidů – uvedené hodnoty jsou jen orientační

Potřebujete:

  • 800 g vepřového plecka
  • 2 cibule (200 g)
  • 350 g dýně hokkaido
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžičky sušeného oregana nebo majoránky (nebo snítky bylinek)
  • voda na podlití

Postup: Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Maso opláchneme a nakrájíme na středně velké kostky. Dáme do pekáčku, přidáme na ¼ nakrájené oloupané cibule. Posypeme solí a kořením a podlijeme dostatečně vodou. Pečeme přikryté asi 50 minut. Poté odklopíme, přidáme na menší kostky nakrájenou dýni a pečeme dozlatova za občasného opatrného promíchání, případně mírného podlití vodou. Podáváme ideálně jen se zeleninou (např.s kysaným zelím).

TIP: Vynechte klasickou přílohu, maso je tučnější a spolu s dýní zasytí. Lze péct i menší množství masa – pak zachovejte poměry masa a dýně minimálně 2:1 ve prospěch masa (pokud chcete zachovat v porci méně sacharidů).

(3.11.2019, Š.Hajská)