Pečený králík na hořčici s kořenovou zeleninou a se smetanou - Fit Poradna

Potřebujeme:

  • 1 králíka
  • mrkev (alespoň 2 větší kusy), petržel a celer
  • kousek másla nebo přepuštěné máslo
  • sůl
  • plnotučnou hořčici (2-3 lžičky)
  • vodu na podlití
  • tučnou smetanu na zjemnění (100-200 ml)

Postup:

Králíka naporcujeme a dáme do pekáče. Přidáme očištěnou a na větší kousky (špalíčky) nakrájenou zeleninu. Posolíme (popř. posypeme trochou provensálského koření) a navrch poklademe kousky másla nebo ghí. Vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů. V misce rozmícháme hořčici s vodou (cca 200 ml – množství odhadneme dle množství masa a zeleniny) a nalijeme do pekáče. Přiklopíme víkem a pečeme hodinu přiklopené. Po hodině odklopíme, zjemníme smetanou a pečeme bez zakrytí dozlatova. Během pečení maso přeléváme výpekem (můžeme ho obrátit). Po upečení podáváme jen se zeleninou – ideálně i se syrovou zeleninou (či s kysaným zelím). Vždy záleží na celkové stravě a to, zda je to tohle jídlo vhodné i pro vás, záleží na množství, porci, zvolené příloze a zejména na vašem trávení a výdeji energie.

Dobrou sváteční chuť!

TIP: Králíka lze naporcovat předem, dát do pekáče, potřít hořčicí a uležet v chladu do druhého dne.

(19.11.2019, Š.Hajská)