Pečený králík s bylinkovým máslem - Fit Poradna

Tenhle recept je vzpomínka na dobu, když jsem s recepty začínala. Bylo to jinde – než na stránkách Fit poradny, ale už tenkrát mě to moc bavilo. K té původní emoci a nadšení se znovu ráda vracím. A stejně tak i k těm starým receptům.

POTŘEBUJEME:

  • 1 králíka
  • 70 g másla
  • 1 bio-citrón
  • 100 ml bílého nebo růžového vína
  • tymián čerstvý nebo sušený
  • sušenou nebo čerstvou levanduli
  • sůl

POSTUP:

Citrónovou kůru nastrouháme najemno. Levanduli a tymián (½ lžičky – 1 lžičku od každé bylinky) odrhneme ze stonků. Množství bylinek volíme podle množství masa a podle strávníků. Máslo necháme trochu změknout a promícháme ho s bylinkami a citrónovou kůrou. Vytvarujeme ho do válečku, zabalíme do fólie a vychladíme v ledničce. Mezitím zahřejeme troubu na střední teplotu (do 170 stupňů) a naporcujeme králíka. Pokud pečeme kuře – můžeme ho péct vcelku – nití svážeme stehýnka a křidýlka, aby držela u sebe. Vložíme do pekáče a osolíme. Bylinkové máslo rozkrájíme na kolečka (nemusíme ho použít celé) a položíme na porce králíka nebo na kuře (vložíme ho dovnitř kuřete i navrch). Lehce podlijeme vodou a vínem. Nejprve pečeme 30 minut přiklopené a potom bez vrchní poklice dozlatova. Během pečení občas zkontrolujeme a podle potřeby maso poléváme výpekem. V případě potřeby přidáme trochu vody nebo další plátky bylinkového másla. Během pečení můžeme maso obrátit. Omáčku po upečení přecedíme, popř. zredukujeme. Podáváme s uvařenou rýží a čerstvou nebo kysanou zeleninou.

Dobrou chuť!

TIP: Bylinkové máslo s citrónem, levandulí a tymiánem lze použít jak na pečení králíka, tak i na kuře. Víno lze nahradit jablečným moštem.

(20.2.2021, Š.Hajská)