Perníkový koláč - Fit Poradna

Na tenhle recept z knížky „Aby dětem chutnalo“ si vzpomenu tehdy, když chci rychle a jednoduše upéct něco pro celou rodinu.

  • 300 g směsi alternativních mouk (žitná, ječná, špaldová, pohanková…)
  • 80 g cukru (lze použít tmavší třtinový)
  • 100 g nerafinovaného oleje (sezamového, řepkového,…)
  • 80 g ovesných vloček
  • 60 g spařených sekaných rozinek (nebo jiného sušeného ovoce)
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 0,5 l acidofilního mléka

Nejprve si do mísy připravíme všechny sypké přísady a olej, zalijeme acidofilním mlékem a dobře promícháme. Těsto má hustší konzistenci než na lívance. Navrstvíme do středně velkého pekáčku vyloženého pečícím papírem (ve vrstvě asi 4 cm) a pečeme ve středně vyhřáté troubě (do 170 stupňů). Lze podávat samostatně.

TIP: Perník lze po upečení potřít slabou vrstvou rozehřáté kvalitní hořké čokolády (70 a více %). Necháme ztuhnout a poté opatrně nakrájíme na porce.

(Š.Hajská, 9.10.2019, zdroj: P. Fořt – Aby dětem chutnalo)