Podzimní raw dortík s muškátovou dýní - Fit Poradna

V kuchyni mne vždy bavilo a baví zkoušet něco nového. Tenhle dortík je můj třetí RAW DEZERT. Na rozdíl od těch prvních dvou dortíků jsem improvizovala a připravovala dort z toho, co jsem měla doma. Použila jsem domácí ořechy, které teď mají svoji sezonu a muškátovou (máslovou) dýni.

Ano, dortík je tučný (kalorický), ale je připraven z několika základních potravin. Pokud máte trávení v pořádku, nemusíte se bát ho vyzkoušet. Velikost porce si upravte tak, jak potřebujete….

POTŘEBUJEME:

  • ½ hrnku vlašských ořechů
  • ½ hrnku mandlí
  • ½ hrnku datlové pasty
  • plechovku kokosového mléka
  • 220 g muškátové dýně
  • 1-2 lžíce medu
  • lžičku skořice
  • citrónovou kůru
  • 2 lžíce chia semínek
  • půlky ořechů na ozdobení

POSTUP:

  1. Ořechy a mandle alespoň na 2 hodiny namočíme. Potom zcedíme, mandle oloupeme a obojí postupně umixujeme spolu s datlovou pastou.
  2. Dno malé dortové formy vyložíme pečícím papírem. Na dno rozprostřeme ořechovo-datlovou vrstvu.
  3. Oloupanou muškátovou dýni nakrájíme na malé kousky. Rozmixujeme ji nejdříve s trochou kokosového mléka, potom s celým obsahem (440 ml) mléka a medem. Přidáme trochu nastrouhané citrónové kůry z bio-citrónu, lžičku skořice, rozmícháme a zahustíme 2 lžícemi chia semínek.
  4. Dýňovo-kokosovou vrstvu nalijeme na ořechový základ a dáme ztuhnout do lednice.
  5. Tuhnoucí dortík ozdobíme půlkami vlašských ořechů.
  6. Po ztuhnutí nakrájíme na kousky a podáváme.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Datlovou pastu můžete nahradit datlemi (nakrájenými) nebo jiným sušeným ovocem, jen je to v případě použití datlové pasty nejjednodušší a zvládnete to i s ručním mixérem.

(19.10.2021, Š.Hajská)