V kuchyni mne vždy bavilo a baví zkoušet něco nového. Tenhle dortík je můj třetí RAW DEZERT. Na rozdíl od těch prvních dvou dortíků jsem improvizovala a připravovala dort z toho, co jsem měla doma. Použila jsem domácí ořechy, které teď mají svoji sezonu a muškátovou (máslovou) dýni.
Ano, dortík je tučný (kalorický), ale je připraven z několika základních potravin. Pokud máte trávení v pořádku, nemusíte se bát ho vyzkoušet. Velikost porce si upravte tak, jak potřebujete….
POTŘEBUJEME:
½ hrnku vlašských ořechů
½ hrnku mandlí
½ hrnku datlové pasty
plechovku kokosového mléka
220 g muškátové dýně
1-2 lžíce medu
lžičku skořice
citrónovou kůru
2 lžíce chia semínek
půlky ořechů na ozdobení
POSTUP:
Ořechy a mandle alespoň na 2 hodiny namočíme. Potom zcedíme, mandle oloupeme a obojí postupně umixujeme spolu s datlovou pastou.
Dno malé dortové formy vyložíme pečícím papírem. Na dno rozprostřeme ořechovo-datlovou vrstvu.
Oloupanou muškátovou dýni nakrájíme na malé kousky. Rozmixujeme ji nejdříve s trochou kokosového mléka, potom s celým obsahem (440 ml) mléka a medem. Přidáme trochu nastrouhané citrónové kůry z bio-citrónu, lžičku skořice, rozmícháme a zahustíme 2 lžícemi chia semínek.
Dýňovo-kokosovou vrstvu nalijeme na ořechový základ a dáme ztuhnout do lednice.
TIP: Datlovou pastu můžete nahradit datlemi (nakrájenými) nebo jiným sušeným ovocem, jen je to v případě použití datlové pasty nejjednodušší a zvládnete to i s ručním mixérem.