Jak červená řepa, tak pohanka – patří mezi prohřívající potraviny. Tahle polévka vznikla „náhodou“ – ze zeleniny, co jsem měla doma k dispozici. Zachutnala mi a tak se o recept na ni ráda podělím.
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky, jarní cibulky na kolečka a česnek na plátky. Mrkev a řepu po odstranění slupky nakrájíme na menší kousky a červené zelí na drobné nudličky. Na oleji orestujeme cibuli a česnek, přidáme nakrájenou mrkev a po pár minutách i červené zelí. Pár minut orestujeme, osolíme, přidáme nakrájenou červenou řepu a propláchnutou pohanku a zalijeme horkou vodou. Přidáme bobkový list a vaříme pod pokličkou 15-20 minut (doměkka). Dle chuti dosolíme či dokořeníme. Podáváme s troškou zakysané smetany a nasekanu zelenou petrželkou.
Dobrou chuť! 😋
(22.1.2023, Š.Hajská)