Jemná polévka z chřestu prý zvyšuje chuť a výkonnost. Chřestovou sezónu lze využívat až do Svatého Jana. Kromě zmiňované podpory milostné potence – je chřest známý i jako potravina vhodná do zdravého jídelníčku, k hubnutí apod.
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Chřest oloupeme a dřevnaté konce odstraníme. Hlavičky dáme stranou a výhonky nakrájíme na 2-3 cm kousky. Jarní cibulku (2-3 ks) očistíme a nakrájíme na kolečka. V hrnci nejdřív podusíme na přepuštěném másle hlavičky chřestu (cca 5 minut). Vyjmeme je a dáme stranou. Poté přidáme cibulku a po pár minutách kousky chřestu. Chvíli orestujeme. Zalijeme vodou či vývarem, osolíme, popř. přidáme snítky bylinek (např. oregano) a krátce povaříme (10-12 minut max.). Dobře rozmixujeme tyčovým mixérem. Zjemníme smetanou a prohřejeme. Dosolíme dle chuti. Na talíři ochutíme čerstvě mletým pepřem, posypeme nasekanými zelenými bylinkami a vložíme opečené hlavičky chřestu. Můžeme přizdobit jedlými květy.
Dobrou chuť! 😋
TIP: Pokud chcete mít jistotu, že krém bude jemný, přeceďte polévku přes hrubé síto.
(15.5.2022, Š.Hajská)