Receptů na polévky z rajčat existuje velké množství. Ačkoli patří k letním jídlům a ideální je vařit ji z čerstvých rajčat, díky domácí pohotovostní zásobě lze tuhle polévku připravit kdykoli, z konzervovaných rajčat. 🙃
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Rajčata dobře opláchneme a nakrájíme (není nutné je loupat). Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Bramboru oloupeme a nakrájíme na větší kostičky. Na oleji nebo na přepuštěném másle orestujeme pár minut cibuli. Pokud používáme sušené koření, můžeme ho přidat na 2 minutky k cibulce. Přidáme rajčata, sůl (alespoň ½ čajové lžičky), bobkový list (a pár větviček tymiánu a rozmarýnu), kostičky brambory – a zalijeme tekutinou tak, aby polévka nebyla příliš řídká. Vaříme do změknutí brambor (cca 15 minut). Poté vyndáme bobkový list a větvičky koření a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Dochutíme, dosolíme a můžeme podávat. Při podávání lze polévku ozdobit čerstvými bylinkami, troškou sýra apod.
TIP: Pokud nemáte čerstvá rajčata, protože právě není sezóna rajčat, můžete použít rajčata konzervovaná.
(21.10.2020, Š.Hajská)