Dvě pomazánky z červené čočky - Fit Poradna

POMAZÁNKA S KURKUMOU A KOŘENOVOU ZELENINOU

  • 100 g červené čočky
  • 2 menší mrkve
  • kousek petržele či celeru
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce oleje
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky kmínu
  • sůl
  • kolečka pórku
  • pár pampeliškových listů nebo jiných bylin

POSTUP:

Čočku propláchneme a uvaříme ji doměkka (cca 15 minut). Solíme ji až ke konci varu. Cibuli nakrájíme na kostičky a kořenovou zeleninu na drobné kousky. Na řepkovém nebo kokosovém oleji orestujeme pár minut cibulku a potom přidáme kostičky kořenové zeleniny. Opékáme pár minut, v závěru přidáme kmín a nakonec i kurkumu. Minutku promícháme společně. Čočku po uvaření rozmixujeme s opečenou cibulovo-zeleninovou směsí. Když trochu zchladne, přidáme pár koleček pórku a nasekaných pampeliškových listů (nebo jiných zelených bylinek). Dochutíme a podáváme samostatně jen se zeleninou nebo na kváskovém chlebu se zeleninou.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Do pomazánky jsem před mixováním přidala i zbytek uvařené pohanky.

POMAZÁNKA S CITRÓNEM A MRKVÍ

Tenhle druhý recept pochází z kuchařky od Hanky Zemanové.

  • 100 g loupané červené čočky
  • 2 lžíce olivového oleje nebo ghí
  • 2 menší stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 2 menší mrkve
  • 1/2 bio-citrónu
  • 250 ml vody
  • cca ½ lžičky mořské soli
  • čerstvé bylinky
  • na ozdobení cherry rajčátka, kolečka pórku, proužky papriky…

POSTUP:

Čočku několikrát propláchněte a nechte okapat v cedníku. Zeleninu očistíme, cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme nahrubo, kůru z citrónu najemno a šťávu vymačkáme. Na tuku orestujte cibuli a utřený česnek. Po chvíli přidejte mrkev a nastrouhanou kůru z citrónu, za občasného míchání společně orestujte. Dejte si vařit 0,5 l vody. K cibulce a mrkvi přidejte okapanou červenou čočku a opékejte cca 5 minut. Občas promíchejte, aby se čočka nepřipalovala. Zalijte vroucí vodou a za občasného míchání vařte pod pokličkou na mírném plamenu 15-20 minut. Voda by se měla všechna vyvařit, čočka by měla být měkká a díky pravidelnému míchání by měla mít pomazánkovou konzistenci i bez mixování. Pár minut před dovařením přidejte sůl. Můžete hned servírovat jako teplou kaši se zeleninou a nebo na pomazánku nechte kaši vychladnout. Jak chladne, postupně houstne. Lze jí mazat na chléb nebo jen na zeleninu. Chuťová kombinace s citrónem je velmi zajímavá. Na ozdobení použijte cherry rajčata, bylinky nebo proužky papriky.

Dobrou chuť! 😋

Čočka nám může v jídelníčku pomáhat při hubnutí, chudokrevnosti, zvýšeném cholesterolu i cukrovce. Reguluje funkci střev, podporuje krevní oběh a prospívá srdci. Červenou čočku není nutné máčet. Prý pomáhá vnést do života štěstí a je skvělým pomocníkem i při psychickém vypětí a v období stresu.

(20.3.2022, Š.Hajská)