Celé množství pomazánky má cca 1.622 kJ = 388 kcal / 29 g tuků / 22 g bílkovin / 10 g sacharidů – uvedené hodnoty jsou jen orientační.
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Červenou řepu (nejlépe větší množství – nejen na pomazánku) uvaříme ve slupce na pařáku. Po vychladnutí oloupeme. Řepu nastrouháme nadrobno a důkladně promícháme s bryndzou. Pomazánku není třeba dosolovat (pokud jste zvyklí na přírodní chutě). Lze ji dochutit bylinkami. Podáváme s vhodným pečivem (my jsme ji podávali se lněným chlebem).
TIP: Pomazánky jsou dobrý tip na večeře i na snídaně. Mohou být zeleninové, luštěninové, obsahovat kvalitní bílkoviny i zdravé tuky. Pokud je podáváte s chlebem, vybírejte kvalitní a hlídejte si jeho množství. Dnes platí pravidlo: méně chleba, více pomazánky! A nezapomínejte na pestrost.
Dobrou chuť!
(Š.Hajská, 9.9.2019)