Pomazánky s tvarohem - Fit Poradna

Z mléčných výrobků mám ráda sýry včetně tučných plísňových sýrů, zakysanou smetanu, šlehačku, ale třeba i domácí kozí sýry a tvaroh. Nejím ho denně, ale občas je tvarohová pomazánka pro mě rychlá a jednoduchá večeře. O pár tipů pro inspiraci se ráda podělím.

1) SARDINKOVÁ POMAZÁNKA

Potřebujeme:

  • 1 balení sardinek ve vlastní šťávě
  • ½ balení měkkého tvarohu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl, pepř
  • zelená petrželka na ozdobu

Postup:

Sardinky zcedíme a v misce rozmačkáme vidličkou. Přidáme ½ tvarohu a trošku zakysané smetany (nebo jogurtu), trochu soli a pepře (pepř lze vynechat). Dobře rozmícháme. Podáváme ideálně na žitném pečivu, s kváskovým chlebem a se zeleninou. Ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou.

2) POMAZÁNKA S KOŘENOVOU ZELENINOU

Potřebujeme:

  • 1 balení měkkého tvarohu
  • 80 g mrkve
  • 50 g kořenové petržele
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • bylinky (čerstvé nebo sušené)

Postup:

Mrkev a petržel nastrouháme najemno a smícháme s tvarohem naředěným jogurtem. Rozdělíme na porce a ozdobíme bylinkami (sušenými nebo nasekanými čerstvými). Podáváme s vhodným pečivem nebo třeba jen se zeleninovými nudličkami.

3) OSTRÉ POMAZÁNKY Z TVAROHU

Potřebujeme:

  • 1 balení měkkého tvarohu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 malá konzerva tuňáka s chilli
  • 60 g eidamu
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, chilli
  • čerstvé bylinky na ozdobení

Postup:

Tvaroh rozdělíme na půlky do 2 misek. Do každé misky přidáme 2 lžíce zakysané smetany. Do jedné misky přidáme na jemno nastrouhaný sýr a prolisovaný česnek, do druhé misky zcezeného rozmačkaného tuňáka s chilli. Promícháme spolu s troškou soli, případně pepře a dochutíme. Namažeme na vhodné pečivo nebo na zeleninu a ozdobíme bylinkami, proužky oliv apod.

Ať už si vyberete kteroukoli z uvedených pomazánek a nebo si umícháte z tvarohu nějakou vlastní, přeji vám: „Dobrou chuť!“ 😋

(17.9.2020, Š.Hajská)