„Kurmuma (neboli indický šafrán) je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého.“ Koření kari, jehož bývá součástí, se hojně používá v pákistánské, indické, perské a thajské kuchyni. Používání kurkumy – nejen jako barviva – je známé už i u nás. Určitě i díky vlastnostem, které jsou kurkumě připisovány. 🙂
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Dýni i se slupkou stačí pořádně omýt (nebo okartáčovat přírodním kartáčem). Ostrým nožem jí rozkrojíme na 2 půlky a semena vydlabeme lžící. Většinou na polévku stačí použít ½ dýně (dle velikosti) a druhou půlku můžeme zpracovat později. Nakrájíme ji na větší kousky. Na tuku (na vhodném oleji nebo na přepuštěném másle) osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme koření, pár minut orestujeme a přidáme kousky dýně. Chvíli společně opékáme a zalijeme vodou (tekutiny nesmí být hodně, aby polévka nebyla řídká). Přidáme sůl a vaříme společně cca 15 minut či déle (do změknutí – dle velikostí kostek). Po uvaření rozmixujte polévku na hladký krém, případně trochu naředíme. Podáváme s dýňovými semínky, s dýňovým olejem apod.. Polévku můžeme na talíři ozdobit sekanými bylinkami a dochutit troškou zakysané smetany, umeoctem apod.
Dobrou chuť! 😋
(8.10.2020, Š.Hajská, úvodní citace: Wikipedie)