Quinoa s rukolou - Fit Poradna

Quinoa je dobrým zdrojem vápníku a bílkovin, zdrojem železa, fosforu, vitamínů skupiny B a vit.E, obsahuje ale i draslík a zinek. Obsahuje všechny základní aminokyseliny, stejně jako potraviny živočišného původu. Je bezlepková a velmi dobře stravitelná. Můžete ji použít jako hlavní jídlo, jako přílohu i na sladká jídla.

Tahle kombinace s rukolou vznikla „náhodou“, zachutnala i ostatním, tak ji ráda sdílím.

POTŘEBUJEME:

  • cca 1/2 hrnku quinoy
  • misku rukoly
  • balkánský či jiný sýr
  • 1-2 lžíce jablečného octa
  • 1-2 lžíce panenského oleje
  • trochu bio citrónové kůry
  • sůl, pepř apod.

POSTUP:

  1. Quinou propláchneme před vařením několikrát v horké vodě.
  2. Uvaříme ji dle návodu cca 15 minut v 1-2 dílech vody.
  3. Mezitím propláchneme rukolu a natrháme nebo nakrájíme ji na menší kousky.
  4. Sýr nakrájíme na menší kostičky.
  5. Po uvaření necháme quinou lehce zchladnout.
  6. Přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.
  7. Podáváme jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či rybě.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Do quinoy jsem přidala i několik datlí, nakrájených na tenká kolečka.

Quinoa s tmavou treskou

(26.7.2022, Š.Hajská)