Rybízové a ostružinové nanuky se smetanou a tvarohem - Fit Poradna

POTŘEBUJEME:

  • 200 g červeného rybízu / ostružin
  • 1-2 lžíce tekutého medu
  • 100 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce tvarohu
  • 1-2 lžíce moučkového cukru
  • formičky na nanuky

POSTUP:

Rybíz opláchneme, odstopkujeme a propasírujeme přes hrubé síto. Osladíme ho 1-2 lžícemi medu (dle toho, jak je rybíz kyselý či sladký). Smetanu šleháme spolu s cukrem (použila jsem moučkový třtinový cukr) do polotuha (aby šla dobře přendat do formiček) a poté vmícháme postupně 2 lžíce tvarohu (můžete zvolit i poměr 150 ml smetany a 1 lžíci tvarohu). Do formiček na nanuky dáme nejprve do každé lžíci rybízového pyré, potom doplníme (cca do 2/3) smetanovo-tvarohovým krémem a dolijeme opět rybízovým pyré. Do formiček vložíme buď dřívka nebo je přiklopíme víčky od formiček. Nanuky dáme ztuhnout minimálně na 4 hodiny do mrazáku.

TIPY: Stejným způsobem lze připravit ostružinové nanuky. Propasírovaná zrníčka (z rybízu nebo ostružin) jsem použila do nepečených tvarohových dortů s chia semínky. Množství je na 6 středních nanukových formiček (barevné formy od Tescomy).

Ať se vám povedou. Dobrou chuť! 😋

(7.7.2025, Š.Hajská)