Charakteristickou vlastností červeného zelí je jeho sytá barva. Je dána přítomností flavonoidů. Kromě toho je červené zelí bohaté na obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Nejlepším způsobem je jeho použití za syrova (v salátu či ve freshi) a jako kysané.
Typickým způsobem použití je u nás dušené červené zelí (k masu). Tohle je spolu se skořicí malá obměna klasiky. 🙃
Potřebujeme:
Postup:
Ze zelí vykrojíme košťál a nakrájíme ho na drobné nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Na tuku zesklovatíme cibuli, přidáme skořici a pár minut za stálého míchání opékáme, přidáme pokrájené zelí a necháme ho povolit. Podlijeme trochou vody a dusíme do změknutí na mírném plameni pod pokličkou. Občas promícháme. Ke konci vaření přidáme sůl. Na závěr vypneme plamen a dochutíme troškou medu a jablečným octem, případně dosolíme a opepříme dle chuti.
TIP: Podávejte spolu s trochou kysaného zelí.
(1.4.2020, Š.Hajská)