Skořicové červené zelí - Fit Poradna

Charakteristickou vlastností červeného zelí je jeho sytá barva. Je dána přítomností flavonoidů. Kromě toho je červené zelí bohaté na obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Nejlepším způsobem je jeho použití za syrova (v salátu či ve freshi) a jako kysané.

Typickým způsobem použití je u nás dušené červené zelí (k masu). Tohle je spolu se skořicí malá obměna klasiky. 🙃

Potřebujeme:

  • ¼ hlávky červeného zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • sůl
  • troška medu
  • jablečný ocet

Postup:

Ze zelí vykrojíme košťál a nakrájíme ho na drobné nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Na tuku zesklovatíme cibuli, přidáme skořici a pár minut za stálého míchání opékáme, přidáme pokrájené zelí a necháme ho povolit. Podlijeme trochou vody a dusíme do změknutí na mírném plameni pod pokličkou. Občas promícháme. Ke konci vaření přidáme sůl. Na závěr vypneme plamen a dochutíme troškou medu a jablečným octem, případně dosolíme a opepříme dle chuti.

TIP: Podávejte spolu s trochou kysaného zelí.

(1.4.2020, Š.Hajská)