Dva recepty z datlové pasty - Fit Poradna

Recept na koule z datlové pasty jsem sdílela na Vánoce. Protože datle patří mezi nejstarší a současně nejzdravější potraviny, třeba si datle a výrobky z nich oblíbíte nejen o Vánocích…

Datle jsou ovoce, které roste na palmě – datlovníku pravém.

Pochází původně z oblasti přední Asie, přesněji z oblasti Mezopotámie. V současnosti se pěstují v Iráku, Egyptě, Maroku, ale také v Indii, Pákistánu, na Kanárských ostrovech a Severní Americe.

Obsah živin v datlích:

Sušené datle jsou obzvlášť bohaté na draslík a vitamíny B1, B2, B3, B5, B9 a A, E, K, z minerálních látek na měď, železo, síru a hořčík. Čerstvé i sušené datle obsahují velké množství cukru (v sušeném stavu je to více než 60%).

Jaký účinek je připisován sušeným datlím?

  • zdroj energie při fyzické aktivitě

  • vhodné pro podporu usínání

  • vhodné pro duševně pracující

  • dobrý zdroj přírodního vápníku

  • pro podporu výkonu a při únavě

  • mírně afrodiziakální účinky

  • příznivě působí při nachlazení a rýmě

  • pomáhají při nespavosti

KOULE Z DATLOVÉ PASTY

Potřebujeme:

  • datlovou pastu
  • mleté ořechy nebo mandle
  • kakao na obalení

POSTUP:

Smícháme mleté ořechy spolu s datlovou pastou. Tvoříme kuličky, které obalujeme v kakau.

TIP: K datlové pastě (nebo k předem namočeným sušeným mandlím) přidáme kromě mletých mandlí či ořechů trochu proteinového prášku a vody a mixujeme v mixéru.

TYČINKY Z DATLOVÉ PASTY S JEČMENEM

Potřebujeme:

  • 100 g datlové pasty
  • 100 g mletých ořechů
  • 1-2 lžíce drobných semínek
  • lžíci kokosového tuku
  • ovesné vločky na zahuštění
  • 1-2 lžíce mladého zeleného ječmene – viz tip

POSTUP:

  1. Do mixéru rozdrobíme na větší kousky datlovou pastu, přidáme mleté ořechy (použila jsem vlašské), drcené lněné či jiné semínko, trošku kokosového tuku a zelený ječmen v prášku či rozmíchaný ve vodě (viz tip).
  2. Vše rozmixujeme.
  3. Dále dle potřeby zahustíme ovesnými vločkami – vše znovu postupně mixujeme, až máme dostatečně tuhou hmotu, vhodnou ke tvarování.
  4. Na přípravu tyčinek na větším prkýnku vytvoříme kvádr, který potom rozkrájíme na menší části. Menší kvádry můžeme na prkýnku přimáčknout hladkou stěrkou do tvaru tyčinek.
  5. Tyčinky zabalíme do pečícího papíru a dáme je vychladit.
  6. Z části hmoty je možné tvarovat kuličky. Pokud se hmota příliš lepí, lze kuličky tvarovat lehce navlhčenými dlaněmi.
  7. Kuličky obalíme v kakau (lze je dát do papírových košíčků) a dáme je vychladit.

TIP: Použila jsem mladý zelený ječmen firmy Green Ways, který jsem před mixováním rozmíchala (protřepala v šejkru) ve velmi malé množství vody. Bylo nutné hmotu více zahustit ovesnými vločkami než kdybych přidávala samotný prášek z vylisovaného a usušeného ječmene přímo do datlové hmoty. Namísto ovesných vloček lze přidat mletý kokos apod.

Fantazii se meze nekladou!

Dobrou chuť! 😋

POUŽITÍ: energetická svačinka před pohybem, na cestách apod.

Použité zdroje:

https://superpotraviny.webnode.cz/susene-plody/datle/
https://www.awashop.cz/datlova-pasta-c946/
https://www.zdravizafriky.cz/recepty/tipy-na-cukrovi-z-datlove-pasty/

(10.3.2022, Š.Hajská)