Recept na koule z datlové pasty jsem sdílela na Vánoce. Protože datle patří mezi nejstarší a současně nejzdravější potraviny, třeba si datle a výrobky z nich oblíbíte nejen o Vánocích…
Datle jsou ovoce, které roste na palmě – datlovníku pravém.
Pochází původně z oblasti přední Asie, přesněji z oblasti Mezopotámie. V současnosti se pěstují v Iráku, Egyptě, Maroku, ale také v Indii, Pákistánu, na Kanárských ostrovech a Severní Americe.
Obsah živin v datlích:
Sušené datle jsou obzvlášť bohaté na draslík a vitamíny B1, B2, B3, B5, B9 a A, E, K, z minerálních látek na měď, železo, síru a hořčík. Čerstvé i sušené datle obsahují velké množství cukru (v sušeném stavu je to více než 60%).
Jaký účinek je připisován sušeným datlím?
zdroj energie při fyzické aktivitě
vhodné pro podporu usínání
vhodné pro duševně pracující
dobrý zdroj přírodního vápníku
pro podporu výkonu a při únavě
mírně afrodiziakální účinky
příznivě působí při nachlazení a rýmě
pomáhají při nespavosti
KOULE Z DATLOVÉ PASTY
Potřebujeme:
datlovou pastu
mleté ořechy nebo mandle
kakao na obalení
POSTUP:
Smícháme mleté ořechy spolu s datlovou pastou. Tvoříme kuličky, které obalujeme v kakau.
TIP: K datlové pastě (nebo k předem namočeným sušeným mandlím) přidáme kromě mletých mandlí či ořechů trochu proteinového prášku a vody a mixujeme v mixéru.
TYČINKY Z DATLOVÉ PASTY S JEČMENEM
Potřebujeme:
100 g datlové pasty
100 g mletých ořechů
1-2 lžíce drobných semínek
lžíci kokosového tuku
ovesné vločky na zahuštění
1-2 lžíce mladého zeleného ječmene – viz tip
POSTUP:
Do mixéru rozdrobíme na větší kousky datlovou pastu, přidáme mleté ořechy (použila jsem vlašské), drcené lněné či jiné semínko, trošku kokosového tuku a zelený ječmen v prášku či rozmíchaný ve vodě (viz tip).
Vše rozmixujeme.
Dále dle potřeby zahustíme ovesnými vločkami – vše znovu postupně mixujeme, až máme dostatečně tuhou hmotu, vhodnou ke tvarování.
Na přípravu tyčinek na větším prkýnku vytvoříme kvádr, který potom rozkrájíme na menší části. Menší kvádry můžeme na prkýnku přimáčknout hladkou stěrkou do tvaru tyčinek.
Tyčinky zabalíme do pečícího papíru a dáme je vychladit.
Z části hmoty je možné tvarovat kuličky. Pokud se hmota příliš lepí, lze kuličky tvarovat lehce navlhčenými dlaněmi.
Kuličky obalíme v kakau (lze je dát do papírových košíčků) a dáme je vychladit.
TIP: Použila jsem mladý zelený ječmen firmy Green Ways, který jsem před mixováním rozmíchala (protřepala v šejkru) ve velmi malé množství vody. Bylo nutné hmotu více zahustit ovesnými vločkami než kdybych přidávala samotný prášek z vylisovaného a usušeného ječmene přímo do datlové hmoty. Namísto ovesných vloček lze přidat mletý kokos apod.
Fantazii se meze nekladou!
Dobrou chuť! 😋
POUŽITÍ: energetická svačinka před pohybem, na cestách apod.