Péct není nutné jen sladké. Slané pečené je příjemnou změnou. K českému létu patří úroda cuket na našich zahrádkách. Vlastní zahrádku zatím nemám, ale cukety často od někoho dostávám. Kombinuji je v létě ráda se zelenými bylinkami, které pěstuji nebo natrhám při svých výšlapech po Českém ráji. Inspiraci na slaný koláč jsem nalezla ve francouzské kuchařce. Třeba se vám tento recept bude hodit i do české kuchyně, až nebudete vědět, kam s cuketou….
POTŘEBUJEME:
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g másla, vychlazeného
- 100 g tvarohu
- 4 lžíce celozrnné špaldové mouky
Na obložení:
- 1 cibuli
- 1-2 stroužky česneku
- 50 g slaniny nebo kvalitní šunky
- 400 g pórku nebo cukety
- 1 lžíci oleje
- mateřídoušku, tymián či oregano
- 3 vejce
- 200 g tučného jogurtu či zakysanky
- 125 g mozzarelly – viz tip
- mořskou sůl, pepř
- popř. zelenou petrželku
- špetku muškátového oříšku / zeleného kari apod.
Co ještě:
- tuk na vymazání formy
- mouku na podsypávání
- pečící papír a suché luštěniny na slepé pečení
POSTUP:
- Na křehké těsto dáme na pracovní plochu polohrubou mouku, studené máslo nakrájené na kousky, tvaroh a ½ lžičky mořské soli. Propracováváme, nejdřív příborovým nožem na drobenku a následně rukama, celozrnnou mouku přidáváme dle potřeby, případně si necháme trochu i na podsypávání. Nakonec prohněteme na hladké těsto, které zabalené do potravinové fólie či přikryté necháme 1 hodinu v lednici odpočívat.
- Mezitím si oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme na kostičky. Zelené bylinky opláchneme a lístečky odrhneme z větviček. Petrželku opereme a nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na nudličky. Pórek očistíme, důkladně omyjeme a nakrájíme ho na širší půlkolečka či kolečka. Pokud použijeme cuketu, nakrájíme ji na malé kousky. Na pánvi či v hrnci rozehřejeme olej, opečme na něm chvilku slaninu, přidáme cibuli, česnek, odrhnuté lístečky mateřídoušky, tymiánu nebo oregana a po chvíli přidáme i cuketu nebo pórek. Společně pár minut opékáme za občasného míchání (10 min.max.). Směs by se neměla začít dusit (uvolnit tekutinu).
- Troubu předehřejeme na vyšší teplotu (175 stupňů a víc). Formu (dle potřeby) vymažeme tukem. Těsto na trošce mouky rozválíme na placku silnou cca 1 cm, pak přeložíme napůl a znovu rozválíme. Těsto podruhé přeložíme v půlce a znovu rozválíme, tentokrát na kolo o něco větší než je forma. Formu včetně boků vyložíme těstem, těsto na dně na několika místech propícháme vidličkou. Vyložíme pečícím papírem a zatížíme suchými luštěninami. Předpékáme 15 minut uprostřed trouby.
- Mezitím prošleháme společně jogurt a vejce, ochutíme mořskou solí, pepřem a muškátovým oříškem nebo zeleným kari. Do vaječné směsi můžeme přidat nasekanou petrželku. Sýr (mozzarellu či jiný) nastrouháme a 2/3 vmícháme do pórkové směsi. Formu vyjmeme z trouby, odstraníme pečící papír a luštěniny a zeleninovou směs navrstvíme na těsto. Zalijeme vaječnou směsí a posypeme zbývajícím sýrem. Pečeme dalších 30-35 minut do zlatova. Vyjmeme a podáváme teplý či studený.
Dobrou chuť! 😋
TIP: Namísto mozzarelly lze použít i chuťově výraznější sýr….
(14.8.2024, Š.Hajská, Zdroj inspirace: Anne-Katrin Weberová, Moje skvělé recepty z francouzského bistra)