S přicházejícím chladnějším obdobím pomalu nastává „čas na polévky“. 😋
Slepice je tučnější než kuře. Pokud chystáte vývar pro nemocného či oslabeného člověka (nebo pro zdravého) – „oka“ na polévce klidně nechte. Jestliže ale dotyčného trápí horečky, doporučuje se jen čistý vývar bez tuku a zavářky. Na krku jsou chrupavky, které vývaru dodají kolagen pro zdravé kosti.
Víte o tom, že se slepičí vývar vařil v minulosti ženám po porodu? Vařil se těm, co potřebovaly nabrat sílu…. 🙂
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Slepici opláchneme, osušíme, rozkrojíme na půlky a vložíme do velkého hrnce. Přidáme cibuli, česnek, ½ očištěné kořenové zeleniny vcelku (druhou polovinu si necháme na pozdější použití), všechno koření a zalijeme vodou tak, aby vše bylo ponořené. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme lehce probublávat (nejlépe 3 hodiny). Pokud se ze začátku varu tvoří pěna, sbíráme ji. Zhruba 20 minut před koncem varu vývar přecedíme přes husté síto a do polévky zavaříme druhou polovinu kořenové zeleniny na drobno nakrájenou. Přidáme obrané a nakrájené maso (nemusíme do polévky použít všechno) a po vypnutí plamene nasekanou zelenou petrželku. Vývar doporučuji podávat bez další zavářky, jen s masem a zeleninou. Do talíře můžete přidat v zimě i trochu miso pasty.
TIP: Pokud máte snítku libečku, celerovou nať nebo kuličky jalovce, lze je při vaření také přidat. Bobkový list můžete použít při vaření nejen sušený, ale i čerstvý. Bylinky se zkrátka dají využít jak ty čerstvé, tak sušené a nebo ty z mrazáku (např. nasekaná petrželka do talíře s hotovou polévkou).
(4.9.2020, Š.Hajská)