Recept (ten původní) není můj. Na internetu najdete podobný recept u několika známých kuchařů. Já jsem ho dostala též od jiné ženy, která se inspirovala na internetu. Sdílím ho, protože špaldové pečivo zatím běžně v obchodech nekoupíte. A tak by se vám ty zkušenosti s jeho pečením mohly také hodit…..
POTŘEBUJEME:
500 g špaldové mouky – viz tipy
10 g soli
15 g čerstvého droždí
275 ml vody
55 g sádla nebo jiného tuku – viz tipy
nemletý mák či kmín na posypání
POSTUP:
Mouku (lze kombinovat hladkou špaldovou a celozrnnou špaldovou v libovolném poměru) dáme do mísy, smícháme se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme ½ vlahé vody a rozdrobíme droždí. Smícháme s částí mouky. Necháme 20-30 minut vzejít kvásek.
Přidáme zbytek vody a změklé sádlo (nebo bio kokosový tuk nebo ghí) a zbytek vody. Dobře promícháme (hněteme cca 10 minut) a těsto necháme zakryté čistou utěrkou kynout 60-90 minut.
Potom rozdělíme na 8 dílů (nebo můžeme odvážit kousky o stejné hmotnosti 45 nebo 60 g) a tvarujeme housky / pletenky.
Housky klademe na plech vyložený pečícím papírem, Sypeme je nemletým mákem nebo kmínem. Znovu je zakryté necháme ještě 20-30 minut dokynout na plechu. Mezitím rozpálíme troubu na 225 stupňů.
Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut. Po upečení je nejlepší nechat je vychladnout na mřížce. Nejlepší jsou čerstvé (lze je i upečené zamrazit).
TIPY: Mám je vyzkoušené ve všech kombinacích špaldové mouky (viz obrázky) – jen z hladké špaldové mouky, polo-celozrnné i celé celozrnné. Ohledně použitého tuku – nejjednodušší (a také nejlevnější) je dát do těsta sádlo. S kokosovým tukem, který vydrží vyšší teploty, jsou krásně voňavé. S přepuštěným máslem jsem je zatím nezkoušela, ale na rozdíl od klasického másla (ano, najdete na internetu i recepty na pečivo s ním) – vydrží ghíčko také dobře vyšší teploty.