Špaldové housky kypřené droždím - Fit Poradna

Recept (ten původní) není můj. Na internetu najdete podobný recept u několika známých kuchařů. Já jsem ho dostala též od jiné ženy, která se inspirovala na internetu. Sdílím ho, protože špaldové pečivo zatím běžně v obchodech nekoupíte. A tak by se vám ty zkušenosti s jeho pečením mohly také hodit…..

POTŘEBUJEME:

  • 500 g špaldové mouky – viz tipy
  • 10 g soli
  • 15 g čerstvého droždí
  • 275 ml vody
  • 55 g sádla nebo jiného tuku – viz tipy
  • nemletý mák či kmín na posypání


POSTUP:

  1. Mouku (lze kombinovat hladkou špaldovou a celozrnnou špaldovou v libovolném poměru) dáme do mísy, smícháme se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme ½ vlahé vody a rozdrobíme droždí. Smícháme s částí mouky. Necháme 20-30 minut vzejít kvásek.
  2. Přidáme zbytek vody a změklé sádlo (nebo bio kokosový tuk nebo ghí) a zbytek vody. Dobře promícháme (hněteme cca 10 minut) a těsto necháme zakryté čistou utěrkou kynout 60-90 minut.
  3. Potom rozdělíme na 8 dílů (nebo můžeme odvážit kousky o stejné hmotnosti 45 nebo 60 g) a tvarujeme housky / pletenky.
  4. Housky klademe na plech vyložený pečícím papírem, Sypeme je nemletým mákem nebo kmínem. Znovu je zakryté necháme ještě 20-30 minut dokynout na plechu. Mezitím rozpálíme troubu na 225 stupňů.
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut. Po upečení je nejlepší nechat je vychladnout na mřížce. Nejlepší jsou čerstvé (lze je i upečené zamrazit).

TIPY: Mám je vyzkoušené ve všech kombinacích špaldové mouky (viz obrázky) – jen z hladké špaldové mouky, polo-celozrnné i celé celozrnné. Ohledně použitého tuku – nejjednodušší (a také nejlevnější) je dát do těsta sádlo. S kokosovým tukem, který vydrží vyšší teploty, jsou krásně voňavé. S přepuštěným máslem jsem je zatím nezkoušela, ale na rozdíl od klasického másla (ano, najdete na internetu i recepty na pečivo s ním) – vydrží ghíčko také dobře vyšší teploty.

(23.7.2025, Š.Hajská)