Špaldový (velikonoční) zajíc s mrkví a pomerančem - Fit Poradna

POTŘEBUJEME (na 2 menší nebo jednu velkou formu):

  • 300 g mrkve
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 vejce
  • 80 g cukru
  • 100 ml řepkového oleje
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • šťávu a kůru z 1 (bio)pomeranče
  • špetku soli
  • tuk a mouku na vysypání formy

POSTUP:

Všechny suroviny si připravíme chvíli předem, aby měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na střední teplotu (175 stupňů). Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Pomeranč opláchneme, osušíme, nastrouháme z něj najemno kůru (přímo na nastrouhanou mrkev) a vymačkáme z něj šťávu. V jiné míse smícháme sypké suroviny (obě mouky, cukr, kypřící prášek, mleté ořechy a špetku soli). Olej smícháme s pomerančovou šťávou. Všechny 3 připravené směsi smícháme (sypkou, tekutou a mrkvovou směs). Formy vymažeme tukem a vysypeme moukou. Dáme do nich připravené těsto. Pečeme 30-40 minut dle velikosti forem (těsto zkontrolujeme špejlí). Po vychladnutí vyklopíme a dle chuti přizdobíme. Není nutné zajíčka složitě zdobit, těsto je dobré i samotné, takže ho můžete použít nejen na Velikonoce….

Dobrou chuť! 😋

(25.4.2025, Š.Hajská)