Srdce z mandlového těsta - Fit Poradna

POTŘEBUJEME:

  • kůru z 1 bio-citrónu
  • 4 středně velká vejce
  • špetku soli
  • 80 g třtinového cukru
  • 75 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 200 g mletých mandlí

POSTUP:

Troubu předehřejeme na střední teplotu. Citrón důkladně omyjeme, osušíme a ostrouháme z něj kůru (na jemno). Ze 2 vajec oddělíme bílky a ušleháme je do tuha se špetkou soli. Žloutky ze 2 vajec rozmícháme se zbylými celými vejci, cukrem a 3 lžícemi vody. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru. V míse promícháme mouku, kypřící prášek a mleté mandle a tuto směs zlehka vmícháme spolu se sněhem k vaječné směsi. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy. Pečeme na střední příčce mírně dozlatova (cca 35-40 minut, vyzkoušíme špejlí). Vyndáme, necháme pár minut chladnout a poté opatrně vyklepneme z formy. Lze ozdobit různě: polít polevou z hořké čokolády, citrónovou polevou nebo jen lehce poprášit moučkovým třtinovým cukrem, ovocem apod. Já jsem použila mražené, povolené ovoce (bobuloviny) a polevu z hořké čokolády…..

Dobrou sváteční chuť! 😋

TIP: Těsto je vhodné i na velikonočního zajíčka či beránka. Podle velikosti formy je množství na 1-2 menší formy.

(2.4.2021, Š.Hajská)