Štědrák (vánoční koláč se 4 druhy náplní) - Fit Poradna

Tento koláč podle receptu z časopisu Apetit jsem pekla ještě v době, kdy naše děti byly malé. Dnes jsou děti téměř plnoleté. Je pracný tím, že má 4 druhy náplní. Letos jsem před Vánocemi měla v lednici nevyužitou makovou náplň a tak bylo na koláč „zaděláno“. Cukroví se mi dařilo a nedařilo zároveň a tak jsem upečením koláče na Štědrý den chtěla udělat radost sama sobě i mým blízkým, které koláčem obdaruji. Ještě to není dokonalé (ze 4 náplní jsem nakonec měla jen 3 vrstvy), ale je přirozené, že teprve trénink dělá mistry. Pekla jsem ho znovu po více než 10-i letech. Náplně si (s výjimkou té tvarohové) můžete připravit předem. Je hodně kalorický a proto jsem ho pekla jen v polovičním množství oproti receptu v časopise Apetit. Též náplně a jejich slazení můžete upravit dle svého. Podstatné je, aby byly čtyři, stejně jako čtyři adventní neděle…..

POTŘEBUJEME:

Na těsto:

  • ½ droždí (20 g)
  • 50 g světlého třtinového cukru
  • 370 g polohrubé mouky
  • 120 ml mléka
  • 100 g másla
  • špetku soli
  • 1 žloutek
  • sádlo na vymazání plechu

Na makovou náplň:

  • 250 g mletého máku
  • 150 ml mléka
  • cukr / med / rozinky
  • 4 tlučené hřebíčky
  • 2 špetky mleté skořice

Na ořechovou náplň:

  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 100 ml mléka
  • 1-2 lžíce cukru či medu
  • (1-2 lžíce ořechovice)

Na jablečnou náplň:

  • 6-8 jablek
  • trošku moštu či vody
  • 5 drcených hřebíčků
  • 1-2 lžíce vanilkového cukru
  • skořici

Na tvarohovou náplň:

  • 1-1,5 tvarohu
  • citrónovou kůru z 1 biocitrónu
  • 1-2 lžíce medu
  • (2 lžíce rozinek)
  • 1 žloutek

POSTUP:

Náplně (s výjimkou tvarohové) lze připravit den předem. Na makovou a ořechovou náplň svaříme mléko se sladidlem a čerstvě umletý mák a ořechy zalijeme vždy mlékem a smícháme s ostatními ingrediencemi. S cukrem šetřete! Lze ho nahradit i povařenými a rozmixovanými rozinkami apod. Na jablečnou náplň povaříme oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená jablka v trošce vody či moštu pár minut pod pokličkou, aby jablíčka šla rozšťouchat (či rozmixovat) v tekutině na povidla. Přidáme ostatní suroviny. Nebo místo jablek můžeme použít švestková povidla (130 g), jak je v originálním receptu. Tvarohovou náplň stačí připravit zatímco těsto bude kynout. Na těsto smícháme droždí se lžičkou cukru na kaši, přisypeme 1 lžíci mouky, zalijeme ½ vlahého mléka, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut vzejít. Přidáme ostatní suroviny a necháme vykynout na dvojnásobný objem. Těsto po vykynutí rozdělíme na 4 díly. Z každého ze 3 dílů dílu vyválíme placku na malý plech a dáváme je na plech dobře vymazaný sádlem a prokládáme náplněmi: makovou, ořechovou, jablečnou (nebo povidlovou). Ze 4. dílu těsta tvarujeme proužky a ty klademe křížem na 3. jablečnou (nebo povidlovou) vrstvu tak, aby vznikla okénka. Do každého okna dáme tvarohovou náplň. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů, dozlatova (30-35 minut i déle). Po upečení a vychladnutí koláč nakrájíme na dílky a před podáváním ho uchováváme v lednici.

Dobrou sváteční chuť! 😋

P.S.: Jak uvádím výše – ze 4 náplní jsou letos 3 vrstvy (ta druhá je jablečno-ořechová), protože jsem ořechů a jablek měla méně než v receptu…. i přesto byl rok 2024 štědrý!

A za to děkuji.

(30.12.2024, Š.Hajská, zdroj inspirace: časopis Apetit)