Nadměrná konzumace potravin s lepkem není ideální pro nikoho, ani pro zdravého člověka. Lepek je významným faktorem zvyšujícím střevní propustnost. Dnes je díky šlechtění pšenice a dalších obilovin v mouce daleko více lepku, než bývalo dřív. Čím více naše strava lepku obsahuje, tím je také pravděpodobnější, že nemusí být správně rozložen (stráven). Na druhou stranu řada lidí lepek ze stravy vyřazuje, aniž by pro to měli konkrétní zdravotní důvody.
Jak se v tom všem máme vyznat?
Pokud máte zdravotní obtíže, které dáváte do souvislosti s potravinami s obsahem lepku, je nutné určit přesnou diagnózu!!! Je rozdíl v dietě a v omezeních pro celiaka a v dietě vhodné pro člověka s neceliakální senzitivitou na lepek či s jinými obtížemi. Na základě přesné diagnozy lze nasadit vhodný typ stravy.
Celiakie znamená vznik silné imunitní reakce vyvolané lepkem (u geneticky disponovaných jedinců), která vede k atrofii střevních klků, s následnou poruchou vstřebávání živin a mnoha dalšími možnými komplikacemi.
Symptomy celiakie se mohou projevovat přímo v souvislosti s trávením (na četnosti či kvalitě stolice, plynatostí, břišním dyskomfortem apod.) nebo mimostřevními symptomy (únava, celková slabost, bolest kloubů, psychická nevyrovnanost, poruchy imunity, kožní obtíže, anémie a další). Vedle toho většina celiakií probíhá s minimem symptomů či zcela asymptomaticky. Proto může být mnohdy obtížné, si uvědomit, že máme nějaký problém související s lepkem v naší stravě.
Symptomy neceliakální senzitivity na lepek jsou také velmi rozmanité a mohou se projevovat jak v řádu několika hodin, tak dní (mohou to být jak střevní, tak mimostřevní projevy na kůži, sliznici, bolesti svalů, kloubů, obtíže spojené s nervovým systémem, bolesti hlavy, únava….).
Úplné vynechání lepku ze stravy bez stanovení přesné diagnózy není vhodným řešením. Trvá tím zdravotní riziko nepoznané celiakie.
Pokud jste celiak, dieta musí být striktní a doživotní, její nedodržování je závažný rizikový faktor dalších zdravotních obtíží. Řešením celiakie není jen nasazení bezlepkové stravy. O to více je nutné dbát na kvalitně sestavený jídelníček. Ze stravy je nutné vynechat potraviny, které zvyšují střevní propustnost, prozánětlivé a alergizující potraviny atd. Naopak je nutné zařadit potraviny tzv.protizánětlivé, antioxidanty a řešit prevenci malnutrice.
Při bezlepkové dietě je vhodnější místo nákupu „zpracovaných“ bezlepkových potravin (jako bezlepkové pečivo, bezlepkové směsi mouk apod.) sestavit jídelníček z přirozeně bezlepkových potravin. Lze upéct chléb z pohankových krup, ze lněné mouky apod. Čím jednodušší složení výrobků a recepty jsou, tím lépe. A to právě i při celiakii.
Lepek je i ve výrobcích, do kterých se při výrobě může přidávat mouka nebo škrob vyrobený z obilovin obsahujících lepek. Jsou to: instantní výrobky, masné výrobky, mléčné výrobky, kečup, hořčice, majonéza, tatarská omáčka, sójová omáčka, cukrovinky, zmrzliny, ovocné přesnídávky, zeleninové pomazánky, směsi koření a kypřící prášek do pečiva. Také je v pivu (díky sladu z ječmene). Nulový příjem lepku je v praxi téměř nereálný, cílem dietní intervence u celiaka, je „minimalizovat“ příjem lepku ve stravě. Potraviny označené „bez lepku“ může celiak konzumovat neomezeně, potraviny označené „velmi nízký obsah lepku“ by měl konzumovat s opatrností a hlídat si přitom celkové množství lepku, které v nich přijme.
Požadavky na dietu při senzitivitě by měly vycházet z toho, co Vám obtíže způsobuje. To je ale možné eliminovat až ve chvíli, kdy celiakie byla vyloučena.
Pokud jste zdraví a žádné obtíže nemáte, i Vy můžete podíl potravin s lepkem snížit tím, že běžně zařazujete do jídelníčku přirozeně bezlepkové potraviny.
Pokud jste zdraví a chléb je součástí Vašeho jídelníčku, dbejte na jeho složení a vybírejte chléb kváskový (staročeský, tradiční), ideálně žitný, protože v kváskovém chlebu je lepek pro nás lépe stravitelný.
Pokud máte jiné zdravotní obtíže, přímo s lepkem nesouvisející (např.autismus, schizofrenii, depresi), zvažte, kolik lepku Vaše strava obsahuje a poraďte se o vhodném typu stravování s odborníkem…..