Štrůdl ze špaldové mouky - Fit Poradna

Množství je na 4 záviny.

Těsto:

  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 200 g špaldové hladké (nebo polohrubé) mouky
  • 2 vejce
  • 170 g másla
  • špetka soli
  • trocha studené vody na zadělání těsta

Náplň:

  • 80 g mletých mandlí
  • okrájená a na kousky nakrájená jablka (cca 8 větších ks)
  • rozinky nebo sušené brusinky
  • pravý vanilkový cukr (lze vynechat)
  • skořice

Z uvedených surovin připravíme těsto a dáme ho na chvíli uležet do lednice. Mezitím pokrájíme dost jablek na náplň, propláchneme a necháme okapat rozinky. Rozehřejeme troubu na cca 170 stupňů. Těsto rozdělíme na 4 díly a každý díl rozválíme dotenka. Každou placku posypeme 1-2 lžícemi mletých mandlí, poklademe pokrájenými jablíčky a lžící rozinek, posypeme špetkou vanilkového cukru a skořice. Placku zamotáme a kraje upevníme. Záviny přendáme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný). Pečeme v předehřáté troubě mírně dozlatova.

TIP: Pokud jste příznivcem šmakouna a chcete mít v jídle víc bílkovin, přidejte do placek nahrubo nastrouhaného sladkého šmakouna (a vynechte vanilkový cukr). Také lze do štrůdlu přidat nasekané vlašské ořechy nebo podávat s troškou zakysané smetany.

(26.10.2019, Š.Hajská)