Množství je na 4 záviny.
Těsto:
Náplň:
Z uvedených surovin připravíme těsto a dáme ho na chvíli uležet do lednice. Mezitím pokrájíme dost jablek na náplň, propláchneme a necháme okapat rozinky. Rozehřejeme troubu na cca 170 stupňů. Těsto rozdělíme na 4 díly a každý díl rozválíme dotenka. Každou placku posypeme 1-2 lžícemi mletých mandlí, poklademe pokrájenými jablíčky a lžící rozinek, posypeme špetkou vanilkového cukru a skořice. Placku zamotáme a kraje upevníme. Záviny přendáme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný). Pečeme v předehřáté troubě mírně dozlatova.
TIP: Pokud jste příznivcem šmakouna a chcete mít v jídle víc bílkovin, přidejte do placek nahrubo nastrouhaného sladkého šmakouna (a vynechte vanilkový cukr). Také lze do štrůdlu přidat nasekané vlašské ořechy nebo podávat s troškou zakysané smetany.
(26.10.2019, Š.Hajská)