POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Troubu předehřejeme na 175 stupňů a králíka naporcujeme (hlavu a přední packy si necháme na vývar). Naporcovaného králíka dáme do pekáčku, podlijeme 2 hrnky vody, osolíme, lehce okmínujeme a přidáme sušený či opláchnutý čerstvý tymián (větvičky), bobkový list (lze použít sušený či také čerstvý 2-3 ks) a kousek másla. Zhruba hodinu pečeme přiklopené, občas zkontrolujeme a polijeme výpekem. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na dílky, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Po ¾ hodině přidáme do pekáčku kořenovou zeleninu a králíka pečeme nadále s ní. Během pečení ho 1-2 obrátíme a poté, co odklopíme pokličku, občas ho polijeme výpekem a případně přidáme další tekutinu či malý kousek másla. Pečeme doměkka a mírně zlatavé barvy (po odkrytí poklice jsem králíka pekla ještě dalších 45 minut). Po upečení vyndáme králíka (lze ho do omáčky odkostit) a koření (bobkový list a větvičky tymiánu, pokud jsme je použily). Zbylou zeleninu s výpekem a malou troškou Halali (dodá omáčce mírně kyselou chuť) rozmixujeme tyčovým mixérem ve vhodné nádobě, dle potřeby naředíme a pár minut povaříme spolu se smetanou. Pokud správně odhadneme množství tekutiny, omáčku není nutné zahušťovat moukou, zahustí ji rozmixovaná zelenina. Podáváme se zdravější verzí knedlíků apod.
Dobrou chuť! 😋
(18.11.2024, Š.Hajská)