TARTE AUX POMMES (jablkový koláč) - Fit Poradna

Jablka i koláče z nich mám moc ráda. Většinou není potřeba jablečné koláče hodně doslazovat díky přirozené chuti jablíček. Tenhle koláč jsem vyzkoušela (a jen minimálně upravila) dle kuchařky inspirované francouzskou kuchyní. Tuhle kuchyni miluji. 💕

POTŘEBUJEME

Na křehké těsto:

  • 200 g polohrubé mouky (viz tip)
  • 30 g (třtinového) cukru
  • špetku soli
  • 125 g vychlazeného másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíci ledové vody

Na obložení:

  • 800 g nakyslých jablek
  • 40 g másla
  • 2 lžíce (třtinového) cukru
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • lžičku mleté skořice

POSTUP:

  1. Na křehké těsto v míse prohněteme mouku, cukr, pořádnou špetku soli a studené máslo nakrájené na lupínky. Potom přidáme žloutek a ledovou vodu. Prohněteme rychle na poddajné těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočívat 30 minut v chladničce.
  2. Mezitím oloupeme jablka a zbavíme je jádřinců. Polovinu jablek nakrájíme nadrobno a nasypeme do hrnce. Přidáme máslo, 1 lžící cukru, skořici a 2 lžíce vody. Přivedeme k varu a vaříme 5-10 minut – část tekutiny by se měla odpařit a jablka proměnit na mírně kouskovitý kompot. Zbývající jablka nakrájíme na tenké klínky a ihned pokapeme citrónovou šťávou.
  3. Troubu předehřejeme 150 stupňů. Koláčovou formu vymažeme máslem. Těsto na trošce mouky rozválíme na placku o něco větší než je forma a opatrně jím formu vyložíme. Těsto na dně formy na několika místech propíchneme vidličkou. Přikryjeme pečícím papírem a zatížíme suchými luštěninami. Uprostřed trouby předpékáme asi 20 minut.
  4. Formu vyjmeme z trouby, odstraníme pečící papír a luštěniny. Na těsto naneseme jablečný kompot a do růžice (viz obrázek) vyskládáme klínky jablek. Posypeme lžící cukru. Pečeme dalších 30 a více minut, dokud jablka mírně nezezlátnou.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Na koláč jsem použila 1/2 hladké a 1/2 celozrnné mouky. Dle potřeby přidejte do těsta trošku více vody.

(9.1.2021, Š.Hajská, Zdroj: Moje skvělé recepty z francouzského bistra)