3 tipy na letní přílohy - Fit Poradna

V létě často jíme venku – při rodinných oslavách, venkovním grilování, na zahradách, pergolách apod. Tou nejlepší možnou přílohou je sezónní zelenina. Tu můžeme připravit ve formě čerstvého zeleninového salátu nebo pečené zeleniny. 😋

Tady je několik dalších tipů na letní přílohy z bezlepkových surovin, které odlehčí našemu trávení a které si můžeme připravit předem (např. před oslavou).

SALÁT Z QUINOY

  • ½ balení quinoy (cca 125g)
  • 1 červená cibule
  • 1 paprika
  • ½ salátové okurky
  • cherry rajčata
  • šťáva z 1 citrónu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvé zelené bylinky
  • sůl, pepř

Quinou (bílou / červenou / hnědou nebo barevnou) důkladně propláchneme a uvaříme v cca dvojnásobném množství osolené vody 15-20 minut (dle toho, jakou quinou použijeme). V míse jí po lehkém zchladnutí promícháme s nadrobno nasekanou cibulí, petrželkou, citrónovou šťávou, olivovým olejem a nakrájenou zeleninou. Dochutíme solí, troškou pepře, případně nastrouhanou citrónovou kůrou (z bio citrónu) a necháme minimálně 30 minut odležet. Salát podáváme jako přílohu k masu, k rybě nebo samostatně jako lehký oběd či večeři. Uvedené množství je na 3-4 porce.

TIP: Quinou můžeme kombinovat s jakoukoli letní zeleninou, kterou máme k dispozici. Na dalším obrázku je s okurkou a ředkvičkami. Je dobře stravitelná. To můžeme navíc podpořit použitím nasekaným čerstvých bylinek (máta / bazalka / petrželka / koriandr apod.).

VAJEČNÉ PLACIČKY

  • 1 balení (250 g) Ricotty nebo tučného tvarohu

  • 4 vejce (žloutky a bílky odděleně)

  • lžička prášku do pečiva (z vinného kamene)

  • zelené bylinky nebo provensálské koření

  • sůl a pepř, popř.chilli

Rozehřejeme troubu na 175 stupňů. 2 plechy vyložíme pečícím papírem. Smícháme Ricottu, žloutky a koření. Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec přidáme nadrobno nasekané zelené bylinky. Lžící tvoříme na plech menší placičky. Můžeme je posypat drobnými semínky (např.dýňovým gomasiem nebo drceným chilli). Pečeme je do mírně nazlátlé barvy dle velikosti placek (cca 15-20 minut). Tuhle jednoduchou, zdravou a rychlou chuťovku můžeme použít samostatně a nebo jako alternativní (bezlepkovou) přílohu.

ŠALVĚJOVÉ BRAMBORY

  • 400 g nezelených nových brambor (lepší jsou menší kusy)

  • 1 cibule (70 g)

  • 2 lžičky ghí (2×5 g)

  • hrst šalvějových lístků

  • sůl (2 špetky)

Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Brambory očistíme důkladně kartáčkem na zeleninu, neloupeme je. Nakrájíme je na větší kusy, dle velikosti na půlky či na čtvrtiny. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Lístky šalvěje opláchneme a nasekáme na velké kousky. Vše smícháme v misce. Připravíme si 2 větší kusy pečícího papíru a brambory rozdělíme na 2 porce. Brambory trochu osolíme a na každou porci dáme lžičku ghí. Papír důkladně uzavřeme – zabalíme do balíčku. Dáme na pekáček a pečeme asi 40 minut. Podáváme jako přílohu (k rybě, masu apod.) nebo samostatně (např. posypané sýrem). Velikost porce lze upravit.

TIP: Dobrou přílohou jsou i odlehčené bramborové saláty, ideálně jen s lahůdkovou cibulkou, zelenými bylinkami, citrónovou šťávou a panenským olivovým olejem, popř. s troškou hořčičné zálivky….

Dobrou chuť!

(6.7.2020, Š.Hajská)