Jiné knedlíky k masu – než tyhle bramborové s jáhly, dle receptu z knihy BioAbecedář – nevařím. Takže ano, mám se co učit. Nicméně knedlíky vařím velmi málo, jen ke guláši nebo k pečenému masu a tak si s těmito bramborovými vystačíme….
Recept už je na webu uvedený v kapitole Maso (u guláše). Dnes mne inspirovala kamarádka k tomu, abych ho zveřejnila ještě jednou. Autorku receptu a její práci sleduji hodně let. Hanka je (stejně jako její recepty) velmi inspirativní……
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Na knedlíky uvaříme jáhly v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody po dobu 15-20 minut a necháme jáhly vychladnout. Smícháme je s vychladlými a najemno nastrouhanými bramborami. Přidáme vejce, sůl a mouku. Vytvoříme těsto, z kterého můžeme připravit: váleček na bramborové knedlíky, placičky na knedlíky plněné ovocem (např.se švestkami, sypané mákem) či slanou náplní a nebo malé bramborové knedlíčky typu noků – prostě takové knedlíky, které máme rádi – ve zdravější variantě. Vaříme ve vroucí osolené vodě, doba varu záleží od velikosti knedlíků (od 7 do 15 minut). Na poprvé je potřeba vyzkoušet, zda je knedlík hotový.
Dobrou chuť! 😋
TIP: V receptu je hrubá špaldové mouka (ne celozrnná). Mám je vyzkoušené i z mouky špaldové polohrubé nebo s přidáním dýňového pyré (na úvodní fotce) apod.
Pečené kuře s česnekem a citrónovou kůrou,
dušené červené zelí s červenou řepou
a bramborové knedlíky s jáhly
(4.3.2023, Š.Hajská, zdroj: BioAbecedář Hanky Zemanové)