Vaječné muffiny s kopřivami - Fit Poradna

„Jako malá holka jsem zahučela do příkopu s kopřivami. Byl to nezapomenutelný zážitek, po kterém jsem s brekem pelášila domů.“

Mnohem vhodnějším způsobem použití – než zevním – je vnitřní užití kopřiv. Jsou bohatým zdrojem chlorofylu, některých minerálních látek (hořčíku, vápníku, draslíku a železa) a také některých vitamínů. Přiřazuje se jim celá řada pozitivních účinků a doporučují se proto do jarního jídelníčku (ne však déle než 3-4 týdny).“

NA MUFFINY (12 ks) POTŘEBUJEME:

  • 100 ml mléka
  • 5 vajec
  • 2 plátky chleba
  • 1-2 hrsti kopřiv
  • sůl, pepř
  • pár plátků šunky
  • 1-2 lžíce strouhaného sýru

POSTUP:

  1. Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Pečeme ideálně v silikonové formě (nemusíme ji vysypávat).
  2. Mladé kopřivy propláchneme v cedníku studenou vodou, necháme je okapat a nasekáme je (v rukavicích) nahrubo.
  3. Chleba nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a přidáme kopřivy a koření.
  4. Žloutky přidáme k namočenému chlebu, přidáme na kostičky nakrájenou šunku a nastrouhaný sýr. V případě potřeby trošku naředíme mlékem.
  5. Bílky vyšleháme a sníh přidáme k připravené směsi.
  6. Rozdělíme do formy na muffiny.
  7. Pečeme dozlatova cca 15 minut.

Lze podávat samostatně nebo jako přílohu k masu (namísto nádivky).

Dobrou chuť! 😋

(11.4.2021, Inspirace: Hana Michopulu – Recepty z farmářského trhu, 2. díl jaro, léto)