Letos jsem na Velikonočního beránka a zajíčka použila těsto z mletých mandlí (najdete ho i v kapitole srdce z mandlového těsta). Množství těsta je na střední dortovou formu nebo na větší formu beránka. Mám malé formy, tak jsem z tohoto množství upekla malého beránka, středního zajíce a 3 muffiny.
POTŘEBUJEME:
kůru z 1 bio-citrónu
4 středně velká vejce
špetku soli
80 g třtinového cukru
75 g hladké špaldové mouky
1 lžičku prášku do pečiva
200 g mletých mandlí
POSTUP:
Troubu předehřejeme na střední teplotu.
Citrón důkladně omyjeme, osušíme a ostrouháme z něj kůru (najemno).
Ze dvou vajec oddělíme bílky a ušleháme je do tuha se špetkou soli. Žloutky ze dvou vajec rozmícháme se zbylými celými vejci, cukrem a 3 lžícemi vody.
Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru. V míse promícháme mouku, kypřící prášek a mleté mandle a tuto směs zlehka vmícháme spolu se sněhem k vaječné směsi.
Těsto dáme do vymazané a vysypané formy. Pečeme na střední příčce mírně dozlatova (cca 35-40 minut, vyzkoušíme špejlí). Pokud pečeme v menších formách, pečeme kratší dobu.
Vyndáme, necháme pár minut chladnout a poté opatrně vyklepneme z formy.
Lze ozdobit různě: polít polevou z hořké čokolády, citrónovou polevou nebo jen lehce poprášit moučkovým třtinovým cukrem, zdobit ovocem, jedlými květy apod.