Velikonoční beránek či zajíček - Fit Poradna

Letos jsem na Velikonočního beránka a zajíčka použila těsto z mletých mandlí (najdete ho i v kapitole srdce z mandlového těsta). Množství těsta je na střední dortovou formu nebo na větší formu beránka. Mám malé formy, tak jsem z tohoto množství upekla malého beránka, středního zajíce a 3 muffiny.

Plátek zajíčka s hořkou čokoládovou polevou a jahodami

POTŘEBUJEME:

  • kůru z 1 bio-citrónu
  • 4 středně velká vejce
  • špetku soli
  • 80 g třtinového cukru
  • 75 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 200 g mletých mandlí

POSTUP:

Velikonoční beránek s citrónovou polevou
  1. Troubu předehřejeme na střední teplotu.
  2. Citrón důkladně omyjeme, osušíme a ostrouháme z něj kůru (najemno).
  3. Ze dvou vajec oddělíme bílky a ušleháme je do tuha se špetkou soli. Žloutky ze dvou vajec rozmícháme se zbylými celými vejci, cukrem a 3 lžícemi vody.
  4. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru. V míse promícháme mouku, kypřící prášek a mleté mandle a tuto směs zlehka vmícháme spolu se sněhem k vaječné směsi.
  5. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy. Pečeme na střední příčce mírně dozlatova (cca 35-40 minut, vyzkoušíme špejlí). Pokud pečeme v menších formách, pečeme kratší dobu.
  6. Vyndáme, necháme pár minut chladnout a poté opatrně vyklepneme z formy.
  7. Lze ozdobit různě: polít polevou z hořké čokolády, citrónovou polevou nebo jen lehce poprášit moučkovým třtinovým cukrem, zdobit ovocem, jedlými květy apod.

Dobrou chuť! 😋

Velikonoční zajíček zdobený polevou z hořké čokolády a jedlými květy

(21.4.2022, Š.Hajská)