Zapečené kotlety s bramborami - Fit Poradna

Tohle jídlo je nejoblíbenějším jídlem mého dětství. Recept znám více než 35 let. Recepty, podle kterých vařím dnes, jsem od té doby „upgradovala“, ale tenhle recept mi v srdci zůstal. Je vzpomínkou na to, jaká jídla se jedla v době mého dětství.

POTŘEBUJEME:

  • 4-5 vepřových kotlet bez kosti
  • brambory
  • 1 velká cibule
  • 1 smetana na šlehání
  • 1 lžíce oleje na vymazání pekáče
  • sůl, pepř, popř. bylinky apod.

POSTUP:

Pekáček vymažeme olejem a vyložíme na proužky nakrájenou cibulí. Kotlety naklepeme, osolíme, popř. okořeníme (dle chuti) a položíme na cibuli. Na maso vrstvíme na tenčí kolečka nakrájené oloupané brambory (požadované množství). Brambory také trochu prosolíme, posypeme kmínem, můžeme použít i sušené či čerstvé bylinky. Nakonec zalijeme smetanou, přiklopíme a dáme péct nejdřív zakryté do předehřáté trouby na 175 stupňů (cca 35-40 minut) a potom bez zakrytí – než jsou brambory i maso měkké.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Někdo přidává i žampióny či zeleninu. Nezapomeňte na zeleninu na talíři – tohle jídlo je hříchem mého mládí, kdy se kalorie a nutriční hodnota jídel neřešila….

(23.4.2021, Š.Hajská)