Zapečený patizon s rajčaty a smetanou - Fit Poradna

Mezi letní plody našich zahrádek patří patizon.

Tak se vám třeba bude hodit tenhle jednoduchý recept, který jsem vyzkoušela (trochu jsem ho updatovala) a zachutnal mi tolik, že jsem ho vařila hned dvakrát za sebou.….

POTŘEBUJEME:

  • ½ většího patizonu
  • 4 rajčata
  • 2 vejce
  • 1-2 dl smetany
  • 100 g eidamu
  • panenský olivový olej
  • oregano
  • mořskou sůl

POSTUP:

  1. Troubu zahřejeme na 175 stupňů. Pekáček vytřeme olivovým olejem. Patizon očistíme, vykrojíme střed se semínky a nakrájíme na tenké plátky (0,5 cm). Rajčata opláchneme a nakrájíme na půlky nebo na plátky. Do pekáčku vyskládáme plátky patizonu a na ně nakrájená rajčata. Osolíme, posypeme bylinkami a trochu pokapeme olejem. Pečeme 15 minut přikryté.
  2. Mezitím si nahrubo nastrouháme sýr a smícháme ho s rozšlehanými vejci a smetanou. Po 15 minutách zeleninu odklopíme a zalijeme sýrovou směsí. Zapékáme dalších cca 20 minut dozlatova.
  3. Podáváme jako oběd či večeři samotné, popř. s další přílohou. Použití smetany je trochu více kalorické, ale pokud je to se zeleninou, nemusíte se téhle kombinace bát.

Dobrou chuť! 😋

(9.8.2021, Š.Hajská)