Zeleninový bulgur, tři varianty - Fit Poradna

Bulgur jsou celá neloupaná (tedy celozrnná) zrníčka pšenice, která se namočí a nechají se klíčit. Tím se obsažené živiny stávají stravitelnějšími. Následně se zrnka usuší a nadrtí. Díky zachování obalu zrnek je bulgur bohatý na vlákninu a další živiny. Je to jedna z nejrychleji připravených příloh a tak se vám může hodit v kombinaci se zeleninou, rybou či masem. Třeba právě tehdy, kdy více času potřebujeme na něco jiného, než na vaření…..

POTŘEBUJEME, na 1.variantu (na 2 porce):

  • 100 g bulguru
  • 1 mrkev
  • 1 malou petržel
  • trochu brokolice
  • 2 lžíce vhodného oleje

POTŘEBUJEME, na 2.variantu (na 2 porce):

  • 100 g bulguru
  • ½ červené papriky
  • ½ žluté papriky
  • kousek fenyklu
  • 2 lžíce vhodného oleje

POTŘEBUJEME, na 3.variantu (cca 2 porce):

  • 100 g bulguru
  • libovolnou pečenou zeleninu (dýni, červenou řepu, kořenovou zeleninu apod.)

POSTUP:

Bulgur propláchneme a necháme okapat. Zeleninu opláchneme, kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na malé (nebo pro pečení na větší) kousky. Pro první 2 varianty: na rozpáleném tuku orestujeme pár minut nakrájenou zeleninu, přidáme bulgur, pár minut promícháme a poté zalijeme horkou vodou či vývarem, případně dosolíme (pokud použijeme vodu) a 10 minut společně vaříme pod pokličkou. Dle typu použité zeleniny můžeme přidat i trochu kurkumy či kari. Pro 3.variantu: troubu rozehřejeme na 175 stupňů. Nakrájenou zeleninu vložíme do pekáče, zakapeme trochou oleje, osolíme a přidáme nějaké vhodné bylinky (např. čerstvé šalvějové lístky / tymián / provensálské koření apod.). Zatímco 15-20 minut pečeme zeleninu (dle její velikosti), za občasného promíchání, si uvaříme ve vodě 10-15 minut bulgur. Po uvaření bulguru a upečení zeleniny obojí smícháme (pečenou zeleninu lze lehce rozšťouchat). Podáváme buď samostatně (např. se sýrem) a trochou syrové zeleniny nebo jako přílohu k rybě či masu.

Dobrou chuť! 😋

TIPY: V zimě lze bulgur uvařit s jakoukoli zeleninou, kterou máme doma k dispozici. V létě je více osvěžující do něj přidat syrovou zeleninu až po jeho uvaření a připravit ho jako salát. Takže jeho použití je jednoduché a velmi variabilní…..

Obrázky: 1.-3. varianta receptu:

(3.12.2024, Š.Hajská)