Zelňačka s quinou - Fit Poradna

Recept na tuhle jednoduchou polévku se vám může hodit v přechodovém období – tedy na podzim a také v přechodu mezi zimou a jarem (do předvelikonočního období). Je jen z pár surovin a je plnohodnotným jídlem. Jen si podle vaší potřeby upravte její množství na talíři.

POTŘEBUJEME:

  • 100 g quinoy
  • 1 větší mrkev
  • kousek celeru
  • 1 střední cibuli
  • kousek bílého zelí
  • 1 hrnek kysaného zelí
  • (pár lístků šalvěje – lze vynechat)
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • kmín a sůl
  • horkou vodu

POSTUP:

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev a celer očistíme (oškrábeme a okrájíme) a nakrájíme na menší kousky. Bílé zelí opláchneme a nakrájíme na malé kousky (proužky). Mělo by ho být cca ¾ hrnku až hrnek. Kysané zelí necháme okapat. Šalvějové lístky opláchneme a oklepeme (velké nakrájíme na menší kousky). Quinou propláchneme horkou vodou a necháme okapat. Na rozehřátém tuku mírně opečeme cibulku spolu se šalvějovými lístky, po pár minutách přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a nakonec quinou. Pár minut orestujeme. Přidáme kmín, sůl, horkou vodu a nakrájené bílé zelí a vaříme pod pokličkou (celkem cca 15 minut). Zhruba v polovině doby varu přidáme kysané zelí. Po uvaření dochutíme (dosolíme apod.).

Dobrou chuť! 😋

(17.2.2025, Š.Hajská)