Recept na tyhle perníčky z žitné mouky mám řadu let a pochází z časopisu Apetit od německé cukrářky. Přestože mám i jiné recepty ze špaldové mouky, s menším množstvím cukru apod., patří právě tenhle recept mezi naše léty vyzkoušené Vánoční recepty. Dříve jsem dělávala z tohoto těsta betlém a také jsem perníčky spojovala ořechovou náplní a zdobila mandlí (inspirovaná Miletínskými modlitbičkami). Dcera má nejraději tyhle perníčky zdobené jen bílkovou polevou. Právě proto, že jí chutnají, patří mezi moje oblíbené recepty. Já perníčky „nemusím“ a mám jiné oblíbené Vánoční recepty…..
POTŘEBUJEME (na cca 700 g těsta):
375 g žitné celozrnné mouky
140 g třtinového cukru
30 g másla
13 g kypřícího prášku
2 menší vejce
4 g perníkového koření
3 g mleté skořice
60 g melasy
20 g mléka
Na ořechovou náplň:
110 g jemně mletých ořechů
30 g mléka
20 g třtinového cukru
3 g rumu
POSTUP:
Smícháme mouku, kypřící prášek a perníkové koření. Melasu, máslo a třtinový cukr ohřejeme a rozmícháme ve vodní lázni, přidáme vejce a vyšleháme. Do teplé hmoty vmícháme sypké suroviny a mléko (lze použít i rostlinné). Vytvoříme těsto a necháme ho 1 den odležet v lednici, zabalené v potravinové fólii.
Druhý den postupně válíme pláty a vykrajujeme požadované tvary. Pečeme při 175 stupních do mírně zlatavé barvy.
Upečené perníčky můžeme zdobit „klasicky“ bílkovou polevou a nebo je můžeme netradičně spojit ořechovou náplní a spojené je jen jednoduše ozdobit (třeba ½ mandle apod.).
Náplň: Mléko a cukr svaříme, přidáme jemně namleté oříšky, krátce povaříme a nakonec přidejte rum. Necháme trochu zchladnout. Roztíráme na perníčky a spojujeme stejné tvary k sobě. Po slepení necháme perníčky 1-2 dny v lednici, aby zkřehly.
TIP: Pokud vám zbude ořechová náplň, můžete jí použít na nějaký dobrý vánoční koláč.