Žitné perníčky - Fit Poradna

Recept na tyhle perníčky z žitné mouky mám řadu let a pochází z časopisu Apetit od německé cukrářky. Přestože mám i jiné recepty ze špaldové mouky, s menším množstvím cukru apod., patří právě tenhle recept mezi naše léty vyzkoušené Vánoční recepty. Dříve jsem dělávala z tohoto těsta betlém a také jsem perníčky spojovala ořechovou náplní a zdobila mandlí (inspirovaná Miletínskými modlitbičkami). Dcera má nejraději tyhle perníčky zdobené jen bílkovou polevou. Právě proto, že jí chutnají, patří mezi moje oblíbené recepty. Já perníčky „nemusím“ a mám jiné oblíbené Vánoční recepty…..

POTŘEBUJEME (na cca 700 g těsta):

  • 375 g žitné celozrnné mouky
  • 140 g třtinového cukru
  • 30 g másla
  • 13 g kypřícího prášku
  • 2 menší vejce
  • 4 g perníkového koření
  • 3 g mleté skořice
  • 60 g melasy
  • 20 g mléka

Na ořechovou náplň:

  • 110 g jemně mletých ořechů
  • 30 g mléka
  • 20 g třtinového cukru
  • 3 g rumu

POSTUP:

  1. Smícháme mouku, kypřící prášek a perníkové koření. Melasu, máslo a třtinový cukr ohřejeme a rozmícháme ve vodní lázni, přidáme vejce a vyšleháme. Do teplé hmoty vmícháme sypké suroviny a mléko (lze použít i rostlinné). Vytvoříme těsto a necháme ho 1 den odležet v lednici, zabalené v potravinové fólii.
  2. Druhý den postupně válíme pláty a vykrajujeme požadované tvary. Pečeme při 175 stupních do mírně zlatavé barvy.
  3. Upečené perníčky můžeme zdobit „klasicky“ bílkovou polevou a nebo je můžeme netradičně spojit ořechovou náplní a spojené je jen jednoduše ozdobit (třeba ½ mandle apod.).
  4. Náplň: Mléko a cukr svaříme, přidáme jemně namleté oříšky, krátce povaříme a nakonec přidejte rum. Necháme trochu zchladnout. Roztíráme na perníčky a spojujeme stejné tvary k sobě. Po slepení necháme perníčky 1-2 dny v lednici, aby zkřehly.

TIP: Pokud vám zbude ořechová náplň, můžete jí použít na nějaký dobrý vánoční koláč.

(8.12.2021, Š.Hajská)